Topao čaj za ublažavanje kašlja

U svakoj akutnoj virusnoj infekciji postoji faza suvog nadražajnog kašlja, jer virus ošteti epitel disajnih puteva.

Zdravlje 25.11.2014 | 07:47
Topao čaj za ublažavanje kašlja

KAŠALj je jedan od najčešćih problema koje pacijenti navode tokom posete lekaru. Međutim, mnogi ne znaju da je kašalj samo simptom, a da je uzrok neko drugo stanje ili oboljenje. Kašalj može biti posledica oslabljenog srca, alergije, pušenja. Uporan kašalj može biti posledica virusa i infekcija.

- U svakoj akutnoj virusnoj infekciji postoji faza suvog nadražajnog kašlja, jer virus ošteti epitel disajnih puteva, gde se nalaze i receptori za kašalj - objašnjava dr Vladimir Žugić, pulmolog, načelnik Službe za funkcionalnu dijagnostiku pluća Klinike za pulmologiju Kliničkog centra Srbije. - Kašalj koji se tada javlja je odbrambeni i ne treba da se sprečava, jer on omogućava da se nagomilani virus i sekret koji se stvara izbace iz organizma.

Posle faze suvog, nadražajnog, iritirajućeg kašlja, nastupa faza produktivnog kašlja kada disajni putevi pokušavaju da razblaže koncentraciju virusa time što luče sekret, odbrambene ćelije hvataju te viruse i uništavaju ih.

- Ovaj kašalj treba stimulisati - kaže dr Žugić. - Najbolji način je da se uzima dovoljno tečnosti, dva do tri litra, a mogu da pomognu i sirupi koji sadrže biljne supstance koje razmekšavaju sekret. To nisu lekovi za iskašljavanje, nego za razmekšavanje, eliminaciju sekreta. Bršljan je najbolji jer širi disajne puteve i omogućava da se sekret lakše izbaci.

1. MAJČINA DUŠICA - Sadrži obilje etarskog ulja i flavonoida i zato je pogodna za lečenje kašlja i bronhitisa. Za pripremu čaja preliti kašiku majčine dušice sa 200 ml ključale vode, poklopiti i posle pola sata procediti. Zasladiti medom i piti tri do četiri puta dnevno po jednu šoljau. Majčina dušica može da se koristi i za inhalacije, čime se poboljšava efekat u terapiji obolelih disajnih puteva.

Napomena: stručnjaci savetuju da čaj od ove biljke ne treba kuvati u otvorenoj posudi, jer sadrži lako isparive lekovite sastojke koji se kuvanjem u otvorenom sudu gube.

2. BELI SLEZ - Koren je najlekovitiji deo ove biljke. Sadrži mnogo skroba, sluz, pektin i saharozu. Koristi se protiv "suvog" kašlja i za ispiranje grla i nosa. Protiv suvog kašlja usitnjenih 10 g korena treba preliti sa 150 ml prokuvane i ohlađene vode. Posle dva sata procediti i piti gutljaj po gutljaj.

3. PODBEL - Lekovite osobine imaju cvetovi i listovi jer sadrže sluz, etarsko ulje, inulin i fitosterol. Koristi se da pospeši iskašljavanje, protiv kašlja uzrokovanog različitim nadražajima, za "omekšavanje" sluzi u bronhijama. Za pripremanje napitka protiv kašlja sa 200 ml ključale vode preliti 1-2 kašičice podbela i odmah poklopiti. Kad se prohladi, procediti i piti do tri šolje dnevno.

4. EUKALIPTUS - Za blaži kašalj pomešati po dve kapi esencijalnih ulja eukaliptusa i limuna, i dodati dve kašike meda. Kašičicu mešavine staviti u pola čaše tople vode i lagano piti u gutljajima.

5. CRNI LUK - Koristi se da uspori razmnožavanje bakterija, da dezinfikuje bronhije, protiv nagomilavanja sluzi u organima za disanje. Iseckati 2-3 glavice crnog luka i preliti medom da ogrezne. Poklopiti, a nakon pet sati promešati pa sirup procediti kroz gazu. Tokom dana uzimati svaka dva sata po kašičicu sirupa dok kašalj ne prođe.

6. POMORANDžA - Jednu pomorandžu dobro oprati i zajedno sa korom naseckati na sitne komadiće. Dodati dve kašike šećera i preliti sa 100 ml vode. Kuvati dok se ne zgusne (oko pola sata). Uzimati po jednu kašiku sirupa svaki put kada naiđe napad suvog kašlja.

7. BIBER - U lonče staviti deset zrna bibera, preliti vodom i kuvati dok voda ne uvri do polovine lončeta. Procediti. Kada se prohladi, dodati kašiku meda i piti u manjim gutljajima.

Izvor: Novosti

Komentari / 0

Ostavite komentar