Никотин никад опаснији

Цигарете се тешко остављају јер изазивају једну од најјачих зависности. Пацијенти имају такве кризе у саветовалишта долазе уплакани.

Здравље 24.11.2014 | 11:36
Никотин никад опаснији

НИКОТИН се на листи супстанци које изазивају зависност налази одмах испод хероина. То у великој мери објашњава зашто је данас веома тешко оставити пушење. Иако у дуванском диму има више од 7.500 супстанци, које са сваким удахом завршавају у плућима пушача, међу њима је никотин убедљиво најопаснији.

- Никотин у цигаретама данас је много "убојитији" у односу на онај који је коришћен пре двадесетак година - каже за "Новости" др Ика Пешић, шеф кабинета за превенцију и одвикавање од пушења Клинике за пулмологију Клиничког центра Србије. - У дуван се додају многе хемикалије како би убрзале деловање никотина, оснажиле његово учвршћивање и стварање зависности. Долазе нам пацијенти који покушавајући да оставе пушење имају тако снажне кризе да су уплакани.

Дуван ствара јаку физиолошку зависност, јер никотин производи рецепторе у мозгу који после халапљиво траже да се "нахране" никотином, додаје др Пешић. У Клиници за пулмологију годинама примењују програм за одвикавање заснован на здравствено одобреним методама, које су кроз праксу потврђене као корисне за одвикавање и нису штетне.

- Са онима који реше да оставе цигарете радимо бихевиорални програм, јер је циљ да се промени понашање које "диктира" цигарета - појашњава др Пешић. - Пушење пасивизује људе, свака цигарета је прилика да се седне. Пушачи су познати по томе да прескачу оброке, нарочито доручак, и пију веома мало воде. Уочено је да после остављања цигарета, људи значајно побољшавају квалитет живота јер у великој мери појачавају физичку активност, уносе много више течности, али и здравије једу.

Зато су сви страхови, које пушачи имају у вези са остављањем цигарета, неосновани, па и онај да ће се - угојити. Др Ика Пешић каже да и медикаменти, који се користе током одвикавања од пушења, између осталог, спречавају да дође до повећања телесне тежине. Ови лекови, иако у великој мери олакшавају процес одвикавања од зависности од дувана, ипак нису погодни за све пушаче.

"Цитизин" на пример, може да користи велики број пушача, али они који пију терапију за туберкулозу, тешки психијатријски болесници, не смеју да узимају овај лек, а инсулин зависни дијабетичари само уз одобрење свог лекара. "Цитизин" се најчешће користи око месец дана, а дугогодишњи хронични пушачи и тешки зависници по потреби могу и два месеца. На тржишту је доступан и лек "бупропион", али је због цене мање доступан, јер ови лекови нису на терет Фонда за здравствено осигурање. Др Пешић наводи да супституциона терапија помаже, нарочито када се комбинују фластери и жваке.

- Интензивни период одвикавања траје до три месеца, а тек после годину дана апстиненције можемо рећи да је неко престао да пуши - додаје др Пешић.

Осим методе која се примењује у здравственим установама, тржиште је преплављено разним средствима која обећавају лако остављање цигарета. Али, како наводи др Пешић, ниједна од тих метода засад није увршћена у званичне од стране Светске здравствене организације, нити је научно доказано да је корисна. Најближа томе је акупунктура, за коју су нека истраживања показала да може да помогне при остављању дувана, али опсежнија истраживања и клиничке студије се тек раде. Магнети и остала помоћна средства нису се показали као штетни, али ни - ефикасни.

Отров из електронске цигарете
Много људи је, нажалост, у заблуди да ће им електронска цигарета помоћи да престану да пуше, а ради се о никотину у високим дозама и у другом облику. Користи је велики број младих, а у САД су чак забележена тровања никотином из електронске цигарете - упозорава др Ика Пешић и додаје да је онима који реше да престану да пуше боље да оду у саветовалиште, где ће добити адекватну помоћ, него да покушавају на своју руку да превазиђу ову болест зависности.

Извор: Новости

Коментари / 0

Оставите коментар