Данас Свети Стефан Дечански

Српска православна црква и њени вјерници данас прослављају Светог мученика Стефана Дечанског – Мратиндан.

Република Српска 24.11.2014 | 10:33
Данас Свети Стефан Дечански

Свети мученик Стефан Дечански, краљ српски, син је краља Милутина и отац цара Душана. По наређењу необавијештеног оца био је ослијепљен, а по наређењу лакомисленог сина, у старости удављен.

При ослијепљењу јавио му се Свети Никола у храму на Овчем пољу и обећао да ће му вратити вид. Пет година провео је Свети Стефан у Цариграду као заточеник у манастиру Сведржитеља /Пантократора/.

Својом мудрошћу и трпељивошћу, подвигом и богоугодношћу изазивао је дивљење и монаха и цијелог Цариграда.

Када је прошло пет година Свети Никола чудотворно је вратио вид краљу Стефану, који је одмах потом, из захвалности саградио храм Високи Дечани, једну од најљепших грађевина византијске умјетности и средњовјековне архитектуре на тлу српске државе.

Свој вијек проживио је Свети Стефан као праведник и мученик и тако га и скончао 1336. године. Са Светим Савом и Светим кнезом Лазаром, Свети Стефан чини тројство најмудријих, најпожртвованијих и најблагороднијих личности и светитеља које је дао српски народ.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

СЛАВА

24.11.2014 08:02

Срећна слава Свети Стефан Дечански.Да се усели милост и радост у душе читавог човечанства. Да се људи воле без обзира на веру и нацију.Бог Господ је један за све нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

глас разума

24.11.2014 08:50

Помози СВЕТИ СТЕФАНЕ да превлада разум и конацно добијемо неродну власт, да нас не воде висе пљацкаси и униститељи народа свога! Да упамтимо овај дан по великом поцетку нецега бољег,а не по наставку агоније опсте!

ОДГОВОРИТЕ