Danas Sveti Stefan Dečanski

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas proslavljaju Svetog mučenika Stefana Dečanskog – Mratindan.

Republika Srpska 24.11.2014 | 10:33
Danas Sveti Stefan Dečanski

Sveti mučenik Stefan Dečanski, kralj srpski, sin je kralja Milutina i otac cara Dušana. Po naređenju neobaviještenog oca bio je oslijepljen, a po naređenju lakomislenog sina, u starosti udavljen.

Pri oslijepljenju javio mu se Sveti Nikola u hramu na Ovčem polju i obećao da će mu vratiti vid. Pet godina proveo je Sveti Stefan u Carigradu kao zatočenik u manastiru Svedržitelja /Pantokratora/.

Svojom mudrošću i trpeljivošću, podvigom i bogougodnošću izazivao je divljenje i monaha i cijelog Carigrada.

Kada je prošlo pet godina Sveti Nikola čudotvorno je vratio vid kralju Stefanu, koji je odmah potom, iz zahvalnosti sagradio hram Visoki Dečani, jednu od najljepših građevina vizantijske umjetnosti i srednjovjekovne arhitekture na tlu srpske države.

Svoj vijek proživio je Sveti Stefan kao pravednik i mučenik i tako ga i skončao 1336. godine. Sa Svetim Savom i Svetim knezom Lazarom, Sveti Stefan čini trojstvo najmudrijih, najpožrtvovanijih i najblagorodnijih ličnosti i svetitelja koje je dao srpski narod.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

SLAVA

24.11.2014 09:02

Srećna slava Sveti Stefan Dečanski.Da se useli milost i radost u duše čitavog čovečanstva. Da se ljudi vole bez obzira na veru i naciju.Bog Gospod je jedan za sve nas.

ODGOVORITE
Name

glas razuma

24.11.2014 09:50

Pomozi SVETI STEFANE da prevlada razum i konacno dobijemo nerodnu vlast, da nas ne vode vise pljackasi i unistitelji naroda svoga! Da upamtimo ovaj dan po velikom pocetku necega boljeg,a ne po nastavku agonije opste!

ODGOVORITE