Качински одбацио изборне резултате

Лидер пољске конзервативне партије Право и правда Јарослав Качински одбацио је данас званичне резултате локалних избора који су одржани 16. новембра, оцијенивши да су лажни и затражио верификацију.

Свијет 23.11.2014 | 15:19
Качински одбацио изборне резултате

"Сматрам да су резултати које је саопштила комисија лажни, сумњиви, да не кажем фалсификовани", изјавио је Качински у Катовицама. Он је најавио да ће се жалити и позвао присталице на демонстрације у Варшави 13. децембра.

Пољска изборна комисија синоћ је коначно објавила званичне резултате локалних избора пошто је због техничког квара заустављено пребројавање гласова.

Опозиционе партије су, због кашњења у објављивању званичних резултата, довеле у питање регуларност избора.

Право и правда освојила је 26,85 одсто гласова на локалним изборима, док је партија центра Грађанска платформа, која је на власти од 2007. године, освојила 26,36 одсто повјерења бирача.

Истовремено Пољска народна партија /ПСЛ/, коалициони партнер у Влади, освојила је 23,68 гласова, а посткомунисти из Савеза демократске љевице /СЛД/ су добили девет одсто гласова.

Због сложеног изборног система Грђанска платформа завршила је са највећим бројем мјеста у локалним скупштинама широм Пољске и освојила 179 од укупно 555 мјеста, а Право и правда 169.

На локалним изборима је више од 30 милиона бирача одлучивало међу 47.000 градских и регионалних представника и међу 2.500 кандидата за локалне градоначелнике.

Избори су одржани шест мјесеци прије предсједничких и парламентарних, па је ово изјашњавање бирача виђено као "важан тест" за партије на власти у Пољској.

Коментари / 0

Оставите коментар