Kačinski odbacio izborne rezultate

Lider poljske konzervativne partije Pravo i pravda Jaroslav Kačinski odbacio je danas zvanične rezultate lokalnih izbora koji su održani 16. novembra, ocijenivši da su lažni i zatražio verifikaciju.

Svijet 23.11.2014 | 15:19
Kačinski odbacio izborne rezultate

"Smatram da su rezultati koje je saopštila komisija lažni, sumnjivi, da ne kažem falsifikovani", izjavio je Kačinski u Katovicama. On je najavio da će se žaliti i pozvao pristalice na demonstracije u Varšavi 13. decembra.

Poljska izborna komisija sinoć je konačno objavila zvanične rezultate lokalnih izbora pošto je zbog tehničkog kvara zaustavljeno prebrojavanje glasova.

Opozicione partije su, zbog kašnjenja u objavljivanju zvaničnih rezultata, dovele u pitanje regularnost izbora.

Pravo i pravda osvojila je 26,85 odsto glasova na lokalnim izborima, dok je partija centra Građanska platforma, koja je na vlasti od 2007. godine, osvojila 26,36 odsto povjerenja birača.

Istovremeno Poljska narodna partija /PSL/, koalicioni partner u Vladi, osvojila je 23,68 glasova, a postkomunisti iz Saveza demokratske ljevice /SLD/ su dobili devet odsto glasova.

Zbog složenog izbornog sistema Grđanska platforma završila je sa najvećim brojem mjesta u lokalnim skupštinama širom Poljske i osvojila 179 od ukupno 555 mjesta, a Pravo i pravda 169.

Na lokalnim izborima je više od 30 miliona birača odlučivalo među 47.000 gradskih i regionalnih predstavnika i među 2.500 kandidata za lokalne gradonačelnike.

Izbori su održani šest mjeseci prije predsjedničkih i parlamentarnih, pa je ovo izjašnjavanje birača viđeno kao "važan test" za partije na vlasti u Poljskoj.

Komentari / 0

Ostavite komentar