Путин: Не планирам да доживотно будем предсједник

Руски председник Владимир Путин изјавио је да не намерава да доживотно остане председник Русије, али није искључио могућност да се поново кандидује на ту функцију 2018. године.

Свијет 23.11.2014 | 12:28
Путин: Не планирам да доживотно будем предсједник

"То није добро и штетно је за државу и мени није потребно", рекао је Путин у интервјуу са Андрејем Ванденком, аутором пројекта "Највиши званичници", агенције ТАС С.

Путин је подсетио да Устав дозвољава реизбор и да постоји могућност његове поновне кандидатуре.

"Да, (Устав) то заиста дозвољава, али то не значи да ћу донети такву одлуку", рекао је Путин.

Руски председник је рекао да ће одлучити на основу "општег контекста, домаћих прилика и својих личних осећања" и додао да је рано о томе сада размишљати. Мишљења да све у Русији зависи од њега лично су погрешна, рекао је Путин.

Руски председник је признао да постоје многа питања из сфера државне администрације и владиних операција где не постоји јединство мишљења и да је то разлог што високи званичници од њега траже да се умеша у таквим ситуацијама.

"И ја морам да се умешам. Дефинитивно је погрешно, међутим, тврдити, да председник увек одлучује о свему и да све увек зависи од њега", додао је Путин.

Руски председник је рекао да је природно да се многе ствари у Русији доводе у везу са њим, јер се "шеф државе увек доводи у везу са својом државом на један или други начин", али да то није случај само са Русијом.

Говорећи о својим пријатељима које су САД, ЕУ и неке западне државе ставиле на листу санкција, Путин рекао да је Запад тиме направио систематску грешку.

"Они су пошли од погрешне претпоставке да имам неке личне пословне интересе због веза са људима на листи. И да ударајући на њих, на неки начин ударају на мене", рекао је Путин.

Руски председник каже да не види ништа штетно у чињеници да су се његови пријатељи нашли под западним санкцијама.

"Напротив, драго ми је због тога. Драго ми је да имам такве пријатеље, које наши противници, назовимо их тако, криве за чињеницу да је Крим постао део руске територије", рекао је Путин.

"То иде на част мојим пријатељима. Они немају никакве везе са овим, али то им иде на част", истакао је Путин.

На питање новинара о његовој популарности, Путин је рекао да је "најгора ствар робовати размишљању о сопственом рејтингу" и да чим појединац то почне да чини "одмах се претвара у губитника".

"Добијајући подршку сународника дуго времена, појединац не може, а да не учини сваки напор да оправда њихово поверење", истакао је Путин.

Руски председник је рекао да се неутрално односи према предлозима да улице добију по њему име, али да мисли да људи то чине из добре намере.

Када је реч о приватном плану, руски председник је рекао да прилику да се види са својим пријатељима често омета његов згуснут распоред, због кога чак и своје две ћерке, Марију и Катарину, успева да види једном или два пута месечно.

Путин је рекао да се у односима са људима најчешће ослања на лични утисак и да су за њега важни директни контакт и комуникација.

Руски председник је, такође, рекао да монархија представља затворено поглавље у руској историји.

Коментари / 0

Оставите коментар