Putin: Ne planiram da doživotno budem predsjednik

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da ne namerava da doživotno ostane predsednik Rusije, ali nije isključio mogućnost da se ponovo kandiduje na tu funkciju 2018. godine.

Svijet 23.11.2014 | 12:28
Putin: Ne planiram da doživotno budem predsjednik

"To nije dobro i štetno je za državu i meni nije potrebno", rekao je Putin u intervjuu sa Andrejem Vandenkom, autorom projekta "Najviši zvaničnici", agencije TAS S.

Putin je podsetio da Ustav dozvoljava reizbor i da postoji mogućnost njegove ponovne kandidature.

"Da, (Ustav) to zaista dozvoljava, ali to ne znači da ću doneti takvu odluku", rekao je Putin.

Ruski predsednik je rekao da će odlučiti na osnovu "opšteg konteksta, domaćih prilika i svojih ličnih osećanja" i dodao da je rano o tome sada razmišljati. Mišljenja da sve u Rusiji zavisi od njega lično su pogrešna, rekao je Putin.

Ruski predsednik je priznao da postoje mnoga pitanja iz sfera državne administracije i vladinih operacija gde ne postoji jedinstvo mišljenja i da je to razlog što visoki zvaničnici od njega traže da se umeša u takvim situacijama.

"I ja moram da se umešam. Definitivno je pogrešno, međutim, tvrditi, da predsednik uvek odlučuje o svemu i da sve uvek zavisi od njega", dodao je Putin.

Ruski predsednik je rekao da je prirodno da se mnoge stvari u Rusiji dovode u vezu sa njim, jer se "šef države uvek dovodi u vezu sa svojom državom na jedan ili drugi način", ali da to nije slučaj samo sa Rusijom.

Govoreći o svojim prijateljima koje su SAD, EU i neke zapadne države stavile na listu sankcija, Putin rekao da je Zapad time napravio sistematsku grešku.

"Oni su pošli od pogrešne pretpostavke da imam neke lične poslovne interese zbog veza sa ljudima na listi. I da udarajući na njih, na neki način udaraju na mene", rekao je Putin.

Ruski predsednik kaže da ne vidi ništa štetno u činjenici da su se njegovi prijatelji našli pod zapadnim sankcijama.

"Naprotiv, drago mi je zbog toga. Drago mi je da imam takve prijatelje, koje naši protivnici, nazovimo ih tako, krive za činjenicu da je Krim postao deo ruske teritorije", rekao je Putin.

"To ide na čast mojim prijateljima. Oni nemaju nikakve veze sa ovim, ali to im ide na čast", istakao je Putin.

Na pitanje novinara o njegovoj popularnosti, Putin je rekao da je "najgora stvar robovati razmišljanju o sopstvenom rejtingu" i da čim pojedinac to počne da čini "odmah se pretvara u gubitnika".

"Dobijajući podršku sunarodnika dugo vremena, pojedinac ne može, a da ne učini svaki napor da opravda njihovo poverenje", istakao je Putin.

Ruski predsednik je rekao da se neutralno odnosi prema predlozima da ulice dobiju po njemu ime, ali da misli da ljudi to čine iz dobre namere.

Kada je reč o privatnom planu, ruski predsednik je rekao da priliku da se vidi sa svojim prijateljima često ometa njegov zgusnut raspored, zbog koga čak i svoje dve ćerke, Mariju i Katarinu, uspeva da vidi jednom ili dva puta mesečno.

Putin je rekao da se u odnosima sa ljudima najčešće oslanja na lični utisak i da su za njega važni direktni kontakt i komunikacija.

Ruski predsednik je, takođe, rekao da monarhija predstavlja zatvoreno poglavlje u ruskoj istoriji.

Komentari / 0

Ostavite komentar