Купујемо бескорисне лијекове!?

Већина свјетске популације, а самим тим и грађана Републике Српске све чешће посеже за медицинским средствима која се купују без рецепта. Међутим многи од тих производа потпуно су бескорисни, а од неких нам је и горе, потврдили су љекари специјалисти.

Република Српска 22.11.2014 | 21:41
Купујемо бескорисне лијекове!?

Иако бомбастичне маркетиншке кампање обећавају нејвероватне моћи одређених фармацеутских и козметичких производа, за многе од њих не постоје докази да су дјелотворни. 

“Отклонити тегобе кашља у трену вам неће ни један лијек. Имамо лијекове који дјелују на секрет разблазују га и помажу и избацивању а не ти тзв. сирупи за ублажавање кашља који апсолутно немају никаквог ефекта и који само смање надражај у ждријел, а не тамо на правом мјесту гдје се створио проблем у плућима”, каже Др Томиславка Васић – Савић, породични љекар.

Капи за одрстрањивање церумена из уха које се купују у слободној продаји немају у себи довољну количину активних састојака који би ријешили тај проблем, па се може рећи да нису ништа више од капи воде, тврде стручњаци.

“Неће нам помоћи неке капи,, нека обична вода да ријешимо упалу, само правимо још гору ствар, можемо да прехладимо ухои и направимо већу упалу него што је била”, додаје Др Васић – Савић.

До тих лијекова се обично долази без рецепта по реципрочно вишој цијени, која се мора платити фармацеутским компанијама за луксуз нечекања на преглед код љекара.

Међутим нису ни козметичке компаније остале без свог дијела триком зарађеног профита. Рекламним кампањама убиједиле су друштво у дјелотворност многих производа почев од дјечијих влажних марамица.

“Није то навлажено водом, то мора да се навлажи оним средством које ће одржавати влажност, хајде да поквасимо обични папри водом па да видите какав ће бити после пет дана, значи морају му се додати конзерванси односно средства која неће дозволити труљење папира, па парфем, па уље…. Све је то хемија и треба то избјегавати”, став је дерматолога Др Анке Гаврић.

“Пасте за избјељивање зуба у себи садрже јако мали проценат водоник пероксида који врши избјељивање зуба, потребно је много већа количина да би се зуби избјелили,  тако да је избјељивање путем пасте немогуће”, тврди Др Нада Савић.  

“Нема никакве потребе да стално користимо антибактеријске препарате, ем што мијењају киселост коже, они мијењају и нормалну флору, нормалне бактерије на кожи које су нам потребне”, каже Др Гаврић.

“Ја мислим да је искориштена наша неинформисаност, наравно свака фабрика има за циљ добит али не вјерујем да раде нешто против нас”, каже докторка Васић – Савић. Потрошња свјетске популације на лијекове без љекарског рецепта мјери се у милијардама евра годишње а стручњаке забрињава чињеница да она сваке године расте за 10 одсто.

(БН ТВ)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

марија

22.11.2014 21:47

Наравно да они зарађују на нама а ми вјерујемо у све што рекламишу ја имам проблем са опадањем косе па сам узимала све за шта сам чула и ништа ми није помогло а сви ти производи су јако скупи без икаквог ефекта.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

23.11.2014 06:34

Марија, јеси цула за биљку која се зове Коприва, у народу- Зара? Скувај цај од коријена коприве и са њим испирај косу! Брзо цес видети резултате! Боље дјелује од било којег препарата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марија

23.11.2014 10:35

Хвала на савјету наравно да сам чула за коприву и колико је здрава него сам написала како ми посежемо за хемијом само због обећавајућих реклама које су лаж.Тако су продавали по апотекама неки коњски шампон да би се на крају испоставило да је то шампон за коње а не за људе и нико за то није одговоран.

ОДГОВОРИТЕ