Kupujemo beskorisne lijekove!?

Većina svjetske populacije, a samim tim i građana Republike Srpske sve češće poseže za medicinskim sredstvima koja se kupuju bez recepta. Međutim mnogi od tih proizvoda potpuno su beskorisni, a od nekih nam je i gore, potvrdili su ljekari specijalisti.

Republika Srpska 22.11.2014 | 21:41
Kupujemo beskorisne lijekove!?

Iako bombastične marketinške kampanje obećavaju nejverovatne moći određenih farmaceutskih i kozmetičkih proizvoda, za mnoge od njih ne postoje dokazi da su djelotvorni. 

“Otkloniti tegobe kašlja u trenu vam neće ni jedan lijek. Imamo lijekove koji djeluju na sekret razblazuju ga i pomažu i izbacivanju a ne ti tzv. sirupi za ublažavanje kašlja koji apsolutno nemaju nikakvog efekta i koji samo smanje nadražaj u ždrijel, a ne tamo na pravom mjestu gdje se stvorio problem u plućima”, kaže Dr Tomislavka Vasić – Savić, porodični ljekar.

Kapi za odrstranjivanje cerumena iz uha koje se kupuju u slobodnoj prodaji nemaju u sebi dovoljnu količinu aktivnih sastojaka koji bi riješili taj problem, pa se može reći da nisu ništa više od kapi vode, tvrde stručnjaci.

“Neće nam pomoći neke kapi,, neka obična voda da riješimo upalu, samo pravimo još goru stvar, možemo da prehladimo uhoi i napravimo veću upalu nego što je bila”, dodaje Dr Vasić – Savić.

Do tih lijekova se obično dolazi bez recepta po recipročno višoj cijeni, koja se mora platiti farmaceutskim kompanijama za luksuz nečekanja na pregled kod ljekara.

Međutim nisu ni kozmetičke kompanije ostale bez svog dijela trikom zarađenog profita. Reklamnim kampanjama ubijedile su društvo u djelotvornost mnogih proizvoda počev od dječijih vlažnih maramica.

“Nije to navlaženo vodom, to mora da se navlaži onim sredstvom koje će održavati vlažnost, hajde da pokvasimo obični papri vodom pa da vidite kakav će biti posle pet dana, znači moraju mu se dodati konzervansi odnosno sredstva koja neće dozvoliti truljenje papira, pa parfem, pa ulje…. Sve je to hemija i treba to izbjegavati”, stav je dermatologa Dr Anke Gavrić.

“Paste za izbjeljivanje zuba u sebi sadrže jako mali procenat vodonik peroksida koji vrši izbjeljivanje zuba, potrebno je mnogo veća količina da bi se zubi izbjelili,  tako da je izbjeljivanje putem paste nemoguće”, tvrdi Dr Nada Savić.  

“Nema nikakve potrebe da stalno koristimo antibakterijske preparate, em što mijenjaju kiselost kože, oni mijenjaju i normalnu floru, normalne bakterije na koži koje su nam potrebne”, kaže Dr Gavrić.

“Ja mislim da je iskorištena naša neinformisanost, naravno svaka fabrika ima za cilj dobit ali ne vjerujem da rade nešto protiv nas”, kaže doktorka Vasić – Savić. Potrošnja svjetske populacije na lijekove bez ljekarskog recepta mjeri se u milijardama evra godišnje a stručnjake zabrinjava činjenica da ona svake godine raste za 10 odsto.

(BN TV)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

marija

22.11.2014 21:47

Naravno da oni zarađuju na nama a mi vjerujemo u sve što reklamišu ja imam problem sa opadanjem kose pa sam uzimala sve za šta sam čula i ništa mi nije pomoglo a svi ti proizvodi su jako skupi bez ikakvog efekta.

ODGOVORITE
Name

Vuk

23.11.2014 06:34

Marija, jesi cula za biljku koja se zove Kopriva, u narodu- Zara? Skuvaj caj od korijena koprive i sa njim ispiraj kosu! Brzo ces videti rezultate! Bolje djeluje od bilo kojeg preparata.

ODGOVORITE
Name

Marija

23.11.2014 10:35

Hvala na savjetu naravno da sam čula za koprivu i koliko je zdrava nego sam napisala kako mi posežemo za hemijom samo zbog obećavajućih reklama koje su laž.Tako su prodavali po apotekama neki konjski šampon da bi se na kraju ispostavilo da je to šampon za konje a ne za ljude i niko za to nije odgovoran.

ODGOVORITE