Стиже зима: Храна која ће вас најбоље угријати

Током хладних дана најпаметније је бирати здраве намирнице богате витаминима и минералима.

Здравље 22.11.2014 | 20:29
Стиже зима: Храна која ће вас најбоље угријати

Људски организам другачије реагује у хладним данима па је онда и исхрану потребно прилагодити околностима када температура падне. Најбоље је јести намирнице богате витаминима и минералима јер осим што греју организам, истовремено га и штите од болести.

Овсена каша - Ово је идеалан оброк за хладне дане. Овас ће организму обезбедити довољну дозу влакана и протеина, а то ће вас дуго времена одржати ситима. Садржи и читав низ других здравих састојака који доказано смањују холестерол и благотворно делују на здравље срца, а и спречавају настанак разних инфекција.

Супа од бундеве - Ако вам недостаје витамина А, бундева је права намирница за вас. Наравно, бундева садржава и обиље других витамина, а сви они биће важни за одржавање имунитета током хладних дана и спречавање настанка прехладе и грипа. Уз све то, супа од бундеве је и укусна па би било добро да је у хладним датим што чешће једете.

Чили - Ово је идеална намирница за хладне дане јер греје организам. Чили садржи састојке који побољшавају рад метаболизма, али и који помажу при бржем сагоревању масноћа. Уз то, чили садржи и протеине који позитивно делују на мишиће. Чили садржава и антиоксидансе који организам чувају од инфекција и разних болести.

Црни пасуљ - Ништа вас неће тако добро угрејати у хладним данима као црни пасуљ. Осим што је укусан, црни пасуљ и изузетно је здрав. Садржава гвожђе, бакар, флавоноиде те читав низ корисних витамина. Због свега тога, црни пасуљ благотворно делује на људски организам и штити га од прехлада, а превентивно делује и код неких опаснијих болести попут карцинома.

Кељ - Кељ обилује витаминима. У нешто више од једне шољице кеља има чак 260 одсто дневне препоручене дозе витамина А. Садржи и витамин Ц, калцијум и калијум. Богат је и антиоксидансом лутеином, за који су студије показале како може заштитити наше очи. Кељ је права зимска намирница која ће вас грејати у хладним данима и истовремено чувати ваше здравље.

Орах - Само једна шака ораха има двоструко више антиоксиданаса од било којег другог језграстог воћа. Садржи вредне протеине, витамине и минерале. Врло су укусна грицкалица, а могу се додавати и читавом низу других јела. Штите људски организам од штетних утицаја, смањују ризик од срчаних болести и карцинома, а одлични су савезници и у борби против прехладе и грипа. Дакле, идеална су намирница за хладне дане.

Јабуке - Јабука је супер воће за које се већ годинама зна да благотворно делује на људско здравље. Садржи све вредне витамине и минерале, а бројим истраживањима доказано је да чува здравље срца, помаже при варењу и спречава развој карцинома. Укусна је и требала би вам се наћи на јеловнику током зимских дана. 

Извор: Б 92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

дјенерал

23.11.2014 08:02

Па сто онда ја кољем крме?

ОДГОВОРИТЕ