Разочарани у Запад, окрећу се Русији

Земље бившег комунистичког блока све више су разочаране у Запад и окрећу се Русији, упозорио је угледни њемачки дневник "Дие Wелт".

 

Регион 22.11.2014 | 17:42
Разочарани у Запад, окрећу се Русији

Лист, који иначе припада "Аxел Спрингер" концерну - жестоком противнику и критичару комунизма током хладног рата, истиче да Владимир Путин, руски предсједник, ту ситуацију користи и жели привући на своју страну што већи број европских земаља.

"Ово би му могло барем дјелимично и успјети јер се у неким земљама бившег источног блока много људи веома разочарало у Запад. Осим тога, многи тамошњи политичари рачунају с тим да би Путин могао изаћи као побједник у новом хладном рату и да је у интересу њиховог народа да направе аранжмане с Путином на вријеме", наводи лист.

Истиче се да је разочарење посебно велико у Мађарској, у којој су људи полагали велике наде у моралну и економску надмоћ Запада.

"Порука је била: 'Ако ми будемо припадали том свијету, наступиће златна времена'. Али 25 година касније многи људи мисле да им је сада лошије него онда. Приходи су порасли само десет одсто од краја седамдесетих, у 'златно доба' комунизма", истиче се.

Додају да Мађари схватају да многе ствари које су се у комунизму подразумијевале, попут плаћеног одмора, више нису тако доступне, а да незапосленост никад није била већа. Осим тога, истичу, конзервативни хришћански кругови у Мађарској, који су се заједно са Западом борили против комунизма, сада су разочарани јер виде да се Запад одлично слаже са бившим мађарским комунистичким елитама током приватизације у којој су се и једни и други веома обогатили.

"А ни националне и хришћанске вриједности - на које су полагали пажњу, нису испале како су очекивали јер се испоставило да је Запад либерално оријентисан. Осим тога, забезекнути су похлепом мултинационалних банака и концерна и политичким притиском Брисела и Вашингтона", истиче се у тексту.

Због свега тога, сматрају да се и Виктор Орбан, мађарски предсједник, све више окреће Русији и Путину.

Како пише "Дие Wелт", слични процеси се виде у Бугарској, чији су грађани разочарани корумпираним елитама које су само промијениле дрес и из комуниста се преобразили у демократе, а да је све остало по старом."И даље владају старе структуре и њихова дјеца, који вуку конце у својим рукама преко свих политичких партија. Испоставило се да је нова слобода важила само за обогаћене елите, док је већини запао живот у биједи", истиче се.

И ту, како пише "Дие Wелт", Русија види своју шансу, која има још један адут: енергију, с обзиром на то да земља, како пишу, зависи од руског гаса."Ако би им Путин гас понудио уз пријатељску цијену, било би то сувише велико искушење. А ствари и иду у том правцу: И Бугарска и Мађарска заинтересоване су за 'Јужни ток'. За ЕУ и САД нема дилеме - то је индикатор да Русија кроз гас веже за себе ове земље. Али, постоји још један гасовод, 'Сјеверни ток', кроз који се снабдијева Њемачка, а притом нико ни да подигне прст у знак протеста", истакли су.

Велизер Шаламанов, бугарски министар одбране, упозорио је да проруски сентимент расте и у бугарској армији. "Дие Wелт" каже да су институције и систем у земљи потпуно заказали.

Слично стоји и о Србији, у којој, пише "Дие Wелт, људи сматрају да Запад сноси одговорност за одузимање Косова и за ваздушне ударе. Иако лист наводи да још нису познате све појединости у вези с акцијом са дроном на утакмици Србија - Албанија у Београду, истиче се да су Албанци то искористили да провоцирају Косовом.

"У Београду сви сматрају да је то одговорност Запада. Потпуно је другачија ситуација када се огласи 'велики брат' - при недавној посјети, Путин у Београду је дочекан с великим овацијама", наводи "Дие Wелт" и додаје да је у РС недавно наступила група Козака, од којих је дио, наводно, био умијешан у украјински конфликт.

"Многи Срби у БиХ се надају да је то сигнал да ће им Русија помоћи да се одвоје од остатка БиХ", истакли су у "Дие Wелту".

Када се ради о евентуалном разочарењу грађана у ЕУ, Енди Мекгафи, портпарол Делегације ЕУ у Сарајеву, сматра да то није случај.

"ЕУ је обезбиједила бројне погодности за своје грађане. Пословна заједница има потенцијално тржиште од 500 милиона људи. Грађани имају слободу путовања и уживају погодности заједничких стандарда у правосуђу и другим областима", рекао је Мекгафи.

Поред тога, како је истакао, ЕУ је заслужна за деценије мира у земљама чланицама, а животни стандард грађана је подигнут на виши ниво."Разлози за чланство у ЕУ су и даље на моћном и доказаном путу ка изградњи слободе, правде и безбједности", истакао је он.

Срећко Латал, аналитичар из Сарајева, оцјењује да је реална могућност да ће се земље источне Европе и нашег региона све више окретати ка Русији."У данашњем свијету сви покушавају да нађу што боље економске партнере и логично је да су Европа и Балкан више повезани са земљама ЕУ. Али, ако Европа то не препозна и не понуди добре одговоре, онда ће ове земље тражити друге партнере, а то су Русија, Турска, Саудијска Арабија и друге земље", истакао је он.

Показало се, како каже, да су економија и прагматизам увијек ишли испред политичких декларација, као на примјер у Србији, која има боље економске односе с Турском него БиХ.

"Економија је све. Политика никог није нахранила. Знате како, политика не ставља хљеб на сто", закључио је он.Као и остатак међународне заједнице, и САД очекују да Русија као потписница Дејтонског споразума поштује и подржи суверенитет и територијални интегритет БиХ, истакли су јуче у одговору америчке амбасаде на наше питање у вези с писањем "Дие Wелта" о руском утицају на БиХ.

Додали су да од Русије очекују да поштује да БиХ сама одлучује о својој судбини."САД са грађанима ове земље дијели увјерење да је будућност БиХ у евроатлантским интеграцијама", истакли су.

 

Извор: Независне

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Реалитy Схоw

22.11.2014 17:05

Ствар је у томе да је индустрија свих тих земаља источног блока потпуно некомпатибилна с новим технологијама којима располажу компаније са запада. Уз конкуренцију коју они пропагирају - неолиберално свјетско тржиште, све те земље источног блока нису имале никакву шансу. И даље немају. Мораће, ако не вратити се Русији, окренути се себи, забранити увоз стране робе и поново подићи домаћу производњу. Наравно да им је најбоље окренути се Русији због јефтиних енергената и руског тржишта које су изгубиле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Киклоп

22.11.2014 17:48

Они це схватити запад кад умре последњи који је радио у комунизму. Ако се окрену на другу страну тек онда бити разоцарани. Мислим да ЕУ неби бас била пуно залосна да се рјеси Румуна, Бугара и Грка .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

22.11.2014 21:15

Не знам сто би ми молили ЕУ да сарадјују са нама. Хоцес нецес. Има ко хоце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни Груја

23.11.2014 11:22

Сунце увијек излази на истоку...

ОДГОВОРИТЕ