Сезона слава: Умјереност у јелу и пићу

Почело је време слава и трпеза богатих сланим и слатким намирницама, када се за столом налази преобиље хране. Велики оброци у таквим приликама доводе до непотребног преоптерећења желуца и целог организма.

Здравље 22.11.2014 | 10:43
Сезона слава: Умјереност у јелу и пићу

Исхрана је основна људска потреба и улога хране у организму човека обезбеђује енергије за одвијање свих функција организма, али славска храна представља изазов за све, па чак и за најодговорније и најдоследније према принципима правилног храњења. Разлог се налази у превеликом избору хране, која је тих дана знатно маснија, превише слана или превише слатка. Богата трпеза „зачињена“ је и већим количинама алкохола.

Тих хладних јесењих дана најчешће долази до повећања телесне тежине, јављају се респираторне инфекције, а услед суженог избора свежих намирница може доћи и до мањка одређених хранљивих материја. До озбиљних здравствених проблема могу да доведу нелагодности различитог степена код хроничних болесника. Стручњаци упозоравају да нагли прелазак са немасне на масну храну, као и повећан унос могу изазвати озбиљне здравствене тегобе.

Масна храна провоцира тегобе пробавног система и жучне кесе, због чега је организам оптерећен великом количином масти животињског порекла и простим угљеним хидратима у виду разних врста колача и торти, а све се то одвија у вечерњим сатима, што још више погоршава ситуацију. С друге стране, слана храна узрокује висок крвни притисак, што даље може да доведе до веома озбиљних компликација.

Већина грађана има развијену „филозофију“ коју практикују пред одлазак на породичне или пријатељске прославе, а то је да се изгладњивање подразумева, односно да је најбоље на славу отићи гладног стомака. Погрешан закључак може довести до надутости и болова у трбушној дупљи, због чега је битно попити чашу обичне или минералне воде за боље варење. Кључну улогу у оброку представља избегавање „калоријских бомби“ као што су руска салата, гибанице и масна меса. Када је реч о количини алкохола коју би требало унети у организам, препорука за жене је један децилитар црног вина, до два децилитра за мушкарце.

За време разговора најчешће се не обраћа пажња на количину хране која се поједе. У избору слатких посластица, најбоље за варење су ситни колачи (1-2 комада) уместо висококалоричних торти.

Извор: Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар