Анис - зачин који тјера несаницу

Због пријатног мириса и укуса, зачинска биљка анис (Пимпинелла анисум) обилно се користи у многим европским, али недовољно у нашој кухињи.

Здравље 21.11.2014 | 17:02
Анис - зачин који тјера несаницу

За њега су знали још древни Египћани, у античкој Грчкој је коришћен за ароматизацију вина, Римљани су га
пренели у Тоскану, одакле се даље ширио по Европи.

Плод аниса, односно зрело семе, је веома лековит. Садржи протеине и угљене хидрате, као и етерично уље, чији је главни састојак транс - анетол, од кога потиче специфична арома и слаткаст укус.

Богат је витаминима А и Ц, фолном киселином, као и калцијумом, магнезијумом, фосфором и калијумом.

Семе делује против надимања, умирује грчеве, јача желудац и поспешује варење.

Да би се изборили са мучнином узрокованом превише масном храном, јаким зачинима или препрженим јелима, решење је да три до четири пута дневно пијете анисов чај са пола кашичице меда и свежим листићем нане.

У народној медицини семе се препоручује за јачање нерава, чишћење крви и накупљене слузи из плућа, желуца, бешике и бубрега, али и за регулисање нередовне менструације.

Особе које пате од несанице такође би требало да га користе.

Анис је јастук који те чува од лоших снова - каже енглеска крилатица. Етерично уље од давнина је у употреби за смањивање апетита, а показало се успешним и за подстицање циркулације, тако да делује против целулита.  Међутим, оно не би смело да се држи на светлости и ваздуху, јер губи важан састојак анетол.

СПРЕЧАВА НАДИМАЊЕ

После обилних оброка или конзумирања тешке хране, анис је право решење.
Кашичицу самлевених плодова кувајте десетак минута у два децилитра млека. Када се охлади, додајте мало меда и пијте неколико пута у току дана, док сметње не престану. Лековити су и суви плодови аниса који се жваћу. Прави се и чај, тако што се једна кашичица уситњених плодова прелије шољицом кључале воде и остави да одстоји десетак минута.

ЧИСТИ ДИСАЈНЕ ПУТЕВЕ

Чај од аниса је вишеструко делотворан, а посебно је добар за чишћење дисајних путева и органе за варење. Прави се тако што се једна кашичица семена прелије са два децилитра кључале воде, преклопи се, остави да одстоји 15 минута и затим процеди. Пије се три пута дневно после главних оброка, мада је најбољи ако се узима између јела и пре спавања.

Коментари / 0

Оставите коментар