САД и Иран се повукли из преговора

Амерички државни секретар Џон Кери и ирански шеф дипломатије Џавад Зариф одлучили су да се повуку из преговора у вези са иранским нуклеарним програмом у Бечу.

Свијет 21.11.2014 | 18:11
САД и Иран се повукли из преговора

Тиме су судбину тих преговора учинили нејасним само четири дана прије рока за постизање коначног споразума.

Чланови иранске делегације су рекли да је Џавад Зариф отпутовао из Беча за Техеран, ради консултација.

Амерички званичници су пак рекли да је Кери на путу за Париз.У саопштењу САД се наводи да је Керијев "будући распоред путовања још у фази финализације, и да још није утврђено када ће се он вратити у Беч".

Такво саопштење указује да Кери, прије него што одлучи да ли ће се вратити преговорима, чека да види да ли ће се Зариф вратити у Беч са новим предлозима.

У америчком саопштењу се такође наводи да ће се Кери консултовати са "европским партнерима" док је у Паризу.

Дипломате кажу да и шефови дипломатија Француске и Велике Британије одлазе из Беча, након што су тамо данас стигли.

Британски министар спољних послова Филип Хамонд изразио је наду да ће се постићи споразум до понедјељка, прије новог састанка са Керијем и француским министром спољних послова Лораном Фабијусем.

Хамонд је такође рекао новинарима да ће мукотрпан пут морати да се пређе ако се жели постизање споразума прије рока.

Са друге стране министар спољних послова Русије Сергеј Лавров оценио је у Москви да су задовољени сви услови за постизање договора о спорном иранском нуклеарном програму и апеловао да се у том циљу пронађе компромис између Ирана и великих сила.

- Сви услови су задовољени и сада је на дипломатама да их на исправан начин искористе - рекао је Лавров на конференцији за новинаре у Москви послије састанка са својим саудијским колегом Саудом Ал Фалзалом.

Он је позвао иранске преговараче и представнике Групе 5+1 (Кина, САД, Француска, Велика Британија, Русија и Њемачка) да покажу политичку вољу како би резултат (преговора) био заснован на "равнотежи интереса".

Две стране су после вишемјесечних преговора углавном приближиле ставове везане за спорно питање, наводи агенције Франс прес.

Ипак, наводи француска агенција, Група 5+1 тражи да Иран значајно редукује обогаћивање уранијума, док Техеран то одбија, и наглашава да је земљи то неопходно за будуће нуклеарне централе.


Коментари / 0

Оставите коментар