Косово зависно од америчких директива

Косово више од пет месеци после избора добија владу и то је могуће само уз помоћ и деловање САД, оцењује данас бечки дневник "Стандард", указујући да Косово и даље зависи од директива из Вашингтона.

Србија 21.11.2014 | 09:45
Косово зависно од америчких директива

Америчка амбасадорка Трејси Ан Џејкобсон је, пре две недеље, са јасном поруком упућеној водећим политичарима на албанском језику, изашла у јавност и поручила да не "упрскају" посао.

"Стандард" истиче да је она успела у намери да се постигне коалициони договор, и тиме следи традицију свог претходника Кристофера Дела, који је учествовао у свим важнијим унутрашњим политичким питањима Косова.

"Најмлађа држава Европе је и даље фактички зависна од директива из Вашингтона", подвлачи лист.

Дневник указује да локалним политичарима чак и користи та несамосталност јер могу да преузму мање одговоности.

На Косову се на крају ослањају на САД, а ЕУ има потчињену улогу, иако је пуно новца инвестирала, констатује "Стандард" указујући да је и угледу Уније недавно нанета штета због оптужби у вези корупције у Еулексу.

Слабост ЕУ потиче и на нејединству око проглашења независности Косова 2008. године, указује лист, додајући да до данас пет чланица ЕУ нису признале Косово, док се од Србије индиректно тражило да то учини.

"То ограничава снагу ЕУ за подстицање трансформација, која је посебно важна, имајући у виду да партије углавном следе сопствене интересе", подвлачи "Стандард".

Коментари / 0

Оставите коментар