2014. година најтоплија

Десет првих мјесеци 2014. године били су сваки појединачно најтоплији забиљежени на планети од почетка праћења температура 1880. године, саопштила је америчка Национална океанска и атмосферска агенција објављујући податке за октобар.

Свијет 21.11.2014 | 08:15
2014. година најтоплија

Октобар је био најтоплији од 1880. године и такође 38. октобар заредом током којег је температура у свијету била изнад просјечне у XX вијеку и постигла 14,74 степени, прецизира агенција. 

За раздобље од јануара до октобра 2014. просјечна температура на површини океана и копна износила је 10,3 степени, односно била је за 1,5 степени виша од просјечне температуре прошлог вијека.

Октобар је, такође, био трећи узастопни мјесец и пети у шест посљедњих мјесеци с рекордном температуром. 

Те више температуре резултат су топлијег зрака на цијелој планети на површини копна и океана, подједнако на сјеверној и јужној полулопти.

Јужна полулопта је у октобру забиљежила рекордне температуре на копну, посебно у јужном дијелу Латинске Америке и на западу и југу Аустралије. 

На сјеверној полулопти овај је октобар био трећи најтоплији мјесец у аналима. 

Јужни дијелови европског континента, обалне регије на западу Сједињених Држава и већина крајњег истока Русије имали су најтоплији октобар. 

Средишњи дијелови Сибира током тог раздобља забиљежили су температуре 4 до 5 степени ниже од просјечних.

Температура на површини океана је у октобру 2014. године била највиша икада забиљежена у том мјесецу и 0,62 степена изнад просјека за XX стољеће, преноси Хина.

Коментари / 0

Оставите коментар