2014. godina najtoplija

Deset prvih mjeseci 2014. godine bili su svaki pojedinačno najtopliji zabilježeni na planeti od početka praćenja temperatura 1880. godine, saopštila je američka Nacionalna okeanska i atmosferska agencija objavljujući podatke za oktobar.

Svijet 21.11.2014 | 08:15
2014. godina najtoplija

Oktobar je bio najtopliji od 1880. godine i takođe 38. oktobar zaredom tokom kojeg je temperatura u svijetu bila iznad prosječne u XX vijeku i postigla 14,74 stepeni, precizira agencija. 

Za razdoblje od januara do oktobra 2014. prosječna temperatura na površini okeana i kopna iznosila je 10,3 stepeni, odnosno bila je za 1,5 stepeni viša od prosječne temperature prošlog vijeka.

Oktobar je, takođe, bio treći uzastopni mjesec i peti u šest posljednjih mjeseci s rekordnom temperaturom. 

Te više temperature rezultat su toplijeg zraka na cijeloj planeti na površini kopna i okeana, podjednako na sjevernoj i južnoj polulopti.

Južna polulopta je u oktobru zabilježila rekordne temperature na kopnu, posebno u južnom dijelu Latinske Amerike i na zapadu i jugu Australije. 

Na sjevernoj polulopti ovaj je oktobar bio treći najtopliji mjesec u analima. 

Južni dijelovi evropskog kontinenta, obalne regije na zapadu Sjedinjenih Država i većina krajnjeg istoka Rusije imali su najtopliji oktobar. 

Središnji dijelovi Sibira tokom tog razdoblja zabilježili su temperature 4 do 5 stepeni niže od prosječnih.

Temperatura na površini okeana je u oktobru 2014. godine bila najviša ikada zabilježena u tom mjesecu i 0,62 stepena iznad prosjeka za XX stoljeće, prenosi Hina.

Komentari / 0

Ostavite komentar