Еспресо кафа осваја и свемир

Астронаути на Међународној свемирској станици (МСС) ускоро ће моћи да уживају у богатој ароми италијанске кафе захваљујући еспресо машини специјално дизајнираној за услове у бестежинском стању.

Свијет 21.11.2014 | 07:35
Еспресо кафа осваја и свемир

"Л''ИШпрешо" (ИШ за Интернатионал Спаце Статион), двадесетак килограма тешка машина, кренуће путем свемира у недељу, заједно са италијанском астронауткињом Европске свемирске агенције (ЕСА) Самантом Кристофорети, саопштили су изумитељи апарата.

Машина за "ванземаљску" еспресо кафу је плод сарадње италијанске компаније Арготец за аеронаутички инжењеринг и чувене марке кафе "Лаважа".

Саманта Кристофорети (37) неће бити само прва Италијанка која ће се отиснути у свемир већ и прва астронауткиња у историји освајања космоса која ће попити прави италијански еспресо у орбити, истиче се у заједничком саопштењу две компаније.

"Л''ИШпрешо представља технолошки изазов, а у складу је са свим стриктним прописима и мерама безбедности", изјавио је Давид Авино, генерални директор Арготец-а. Инжењери су морали посебно да воде рачуна о принципима физике и механике флуида, који другачије делују у свемиру него на Земљи.

Саманта Кристофорети, која је уједно и капетан Ваздухопловне војске, полетеће на МСС на руском Сојузу који ће бити лансиран са космодрома Бајконур, у Казакстану. С њом ће отпутовати и Американац Тери Виртс и Рус Антон Шкаплеров. Они ће се придружити тројици астронаута који се већ налазе на МСС.

Коментари / 0

Оставите коментар