Џим Веб први могући кандидат за председника САД

Бивши сенатор из Вирџиније Џим Веб је први међу члановима две највеће америчке странке, Демократске и Републиканске, који је предузео први званични корак ка кандидатури на председничким изборима у САД 2016. године.

Свијет 20.11.2014 | 22:51
Џим Веб први могући кандидат за председника САД

Веб је у 14-минутном видео снимку објављеном на интернету обавестио јавност да је основао комитет за разматрање учешћа на председничким изборима, чија је сврха да се утврди да ли потенцијални кандидат треба и званично да се кандидује за место председника САД, пренео је ЦНН.

Веб, члан Демократске странке, прво треба да добије подршку своје странке за кандидатуру за председника САД, а главна конкуренткиња ће му вероватно бити бивши државни секретар Хилари Клинтон, за коју се очекује да ће своју кандидатуру објавити током наредних месеци.

Оснивање комитета за разматрање учешћа на председничким изборима ће Вебу омогућити да прикупља донације и путује широм САД, како би "испитао терен" за могућу званичну кандидатуру.

Веб, ветеран америчке војске који се борио у Вијетнамском рату, одслужио је један мандат на месту демократског сенатора у Вирџинији, али је такође био помоћник секретара одбране за резервне снаге, а касније и секретар за морнарицу у администрацији републиканског председника Роналда Регана.

У свом видеу, Веб је себе описао као аутсајдера, наводећи: "У политици ми нико ништа не дугује и ја не дугујем ништа никоме, осим обећања да ћу радити за добробит свих Американаца, посебно оних чији се глас у ходницима моћи досад није могао чути."

Коментари / 0

Оставите коментар