Džim Veb prvi mogući kandidat za predsednika SAD

Bivši senator iz Virdžinije DŽim Veb je prvi među članovima dve najveće američke stranke, Demokratske i Republikanske, koji je preduzeo prvi zvanični korak ka kandidaturi na predsedničkim izborima u SAD 2016. godine.

Svijet 20.11.2014 | 22:51
Džim Veb prvi mogući kandidat za predsednika SAD

Veb je u 14-minutnom video snimku objavljenom na internetu obavestio javnost da je osnovao komitet za razmatranje učešća na predsedničkim izborima, čija je svrha da se utvrdi da li potencijalni kandidat treba i zvanično da se kandiduje za mesto predsednika SAD, preneo je CNN.

Veb, član Demokratske stranke, prvo treba da dobije podršku svoje stranke za kandidaturu za predsednika SAD, a glavna konkurentkinja će mu verovatno biti bivši državni sekretar Hilari Klinton, za koju se očekuje da će svoju kandidaturu objaviti tokom narednih meseci.

Osnivanje komiteta za razmatranje učešća na predsedničkim izborima će Vebu omogućiti da prikuplja donacije i putuje širom SAD, kako bi "ispitao teren" za moguću zvaničnu kandidaturu.

Veb, veteran američke vojske koji se borio u Vijetnamskom ratu, odslužio je jedan mandat na mestu demokratskog senatora u Virdžiniji, ali je takođe bio pomoćnik sekretara odbrane za rezervne snage, a kasnije i sekretar za mornaricu u administraciji republikanskog predsednika Ronalda Regana.

U svom videu, Veb je sebe opisao kao autsajdera, navodeći: "U politici mi niko ništa ne duguje i ja ne dugujem ništa nikome, osim obećanja da ću raditi za dobrobit svih Amerikanaca, posebno onih čiji se glas u hodnicima moći dosad nije mogao čuti."

Komentari / 0

Ostavite komentar