Човић чека нову власт у Српској

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић изјавио је да у Федерацији БиХ није могуће да једна група странака формира власт у том ентитета, а друга на нивоу БиХ и оцијенио да не би било добро за Републику Српску да се такво нешто деси.

Босна и Херцеговина 20.11.2014 | 10:08
Човић чека нову власт у Српској

"Али у основи, још је све могуће, јер различите групације разговарају и одређена реторика која је била помало проблематична евидентно је удаљила неке саговорнике. Тако да сад имамо разговоре које смо водили са СНСД-ом, са друге стране разговоре који су вођени са другом групацијом странака, али ја мислим да је најмудрије сачекати да се заврше активности у Републици Српској", рекао је Човић.

Он је поновио да би требало сачекати формирање структура власти у Републици Српској, па онда разговарати о формирању власти на нивоу БиХ.

"То је наше настојање. Ми мислимо да је то добар пут и да имамо исте странке на свим нивоима власти, тако да смо оно што договоримо, што предвиђамо као наше програме, у стању провести", рекао је Човић.

Одговарајући на питање да ли је извјесно да ће се прикључити сарајевском споразуму о формирању власти на нивоу БиХ, који су из Републике Српске потписали СДС-ПДП и НДП, Човић је рекао да је "тешко да ће се било коме прикључити што се тиче прикључивања као појма".

"Ми данас разговарамо о томе како успоставити власт, прије свега у кантонима, да бисмо дошли до ентитетске власти. Колико ја знам, нешто слично се ради у Републици Српској и те бисмо структуре власти требали очекивати 24. или 25. новембра. И онда требамо сјести па видјети како градити власт на нивоу БиХ", истакао је Човић.

Он је изразио задовољство споразумом о успостављању власти који је ова странка потписала са СДА и ДФ-ом.

Он прижељкује, због потребе брзог провођења реформи, стварање исте коалиције, која год то била, на свим нивоима власти у БиХ.

Човић је као новоизабрани хрватски члан Предсједништва БиХ рекао да је сигуран да ће кандидатски статус БиХ за ЕУ бити остварен у прве двије године мандата овог састава Предсједништва, поготово послије иницијтиве из Берлина.

Он је је навео и могућност да би БиХ до краја идуће године могла поднијети апликацију за чланство.

Човић је нагласио и да ће новоизабрани чланови Предсједништва БиХ имати усаглашен став када је у питању спољна политика и да "неће изложити БиХ руглу зато што немају усаглашен став, колико год имали искушења".

 

Извор: Независне

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Вруц кестен

20.11.2014 09:22

Овоме цовјеку не могу ниста повјеровати. Тип попут Милорада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Из

20.11.2014 09:30

Човјек је реалан ...а да је мало висе осјећаја за реалност свима би нам било боље

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милорад

20.11.2014 09:32

Хвала Драгане, брате мој !

ОДГОВОРИТЕ
Name

лопове

20.11.2014 09:47

Ста ти цекас нову власт у РС? Боли тебе дјоко за РС.Теби треба неко ко це коцити и само коцити ,ко и до сад сто сте радили. Опери ти мало паксу и сацекај па ти висе никад неце на памет пасти да цекас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Судина

20.11.2014 10:16

Ово је највеци кримос у БиХ а пајтос по новцу Додик.Он це заврсити као Санадер и Јанса напредњаци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аци

20.11.2014 11:49

Овај је мало жешћи преварант и увлацигуза.латину ништа невјеровати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градиска РС

20.11.2014 16:29

Само нас ти немој бранити ко бога те молим. Јос се ја сјецам Боцца 95-е,и васе бриге за нас... Дил лопова је у питању. Увозницки лоби и тебе и Додика гура. Морате ви одрадиту неке стварцице за њих. Надам се да си гледао Сојица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

20.11.2014 18:33

Ко чека Додика, дочекаће и робију.

ОДГОВОРИТЕ