Čović čeka novu vlast u Srpskoj

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da u Federaciji BiH nije moguće da jedna grupa stranaka formira vlast u tom entiteta, a druga na nivou BiH i ocijenio da ne bi bilo dobro za Republiku Srpsku da se takvo nešto desi.

Bosna i Hercegovina 20.11.2014 | 10:08
Čović čeka novu vlast u Srpskoj

"Ali u osnovi, još je sve moguće, jer različite grupacije razgovaraju i određena retorika koja je bila pomalo problematična evidentno je udaljila neke sagovornike. Tako da sad imamo razgovore koje smo vodili sa SNSD-om, sa druge strane razgovore koji su vođeni sa drugom grupacijom stranaka, ali ja mislim da je najmudrije sačekati da se završe aktivnosti u Republici Srpskoj", rekao je Čović.

On je ponovio da bi trebalo sačekati formiranje struktura vlasti u Republici Srpskoj, pa onda razgovarati o formiranju vlasti na nivou BiH.

"To je naše nastojanje. Mi mislimo da je to dobar put i da imamo iste stranke na svim nivoima vlasti, tako da smo ono što dogovorimo, što predviđamo kao naše programe, u stanju provesti", rekao je Čović.

Odgovarajući na pitanje da li je izvjesno da će se priključiti sarajevskom sporazumu o formiranju vlasti na nivou BiH, koji su iz Republike Srpske potpisali SDS-PDP i NDP, Čović je rekao da je "teško da će se bilo kome priključiti što se tiče priključivanja kao pojma".

"Mi danas razgovaramo o tome kako uspostaviti vlast, prije svega u kantonima, da bismo došli do entitetske vlasti. Koliko ja znam, nešto slično se radi u Republici Srpskoj i te bismo strukture vlasti trebali očekivati 24. ili 25. novembra. I onda trebamo sjesti pa vidjeti kako graditi vlast na nivou BiH", istakao je Čović.

On je izrazio zadovoljstvo sporazumom o uspostavljanju vlasti koji je ova stranka potpisala sa SDA i DF-om.

On priželjkuje, zbog potrebe brzog provođenja reformi, stvaranje iste koalicije, koja god to bila, na svim nivoima vlasti u BiH.

Čović je kao novoizabrani hrvatski član Predsjedništva BiH rekao da je siguran da će kandidatski status BiH za EU biti ostvaren u prve dvije godine mandata ovog sastava Predsjedništva, pogotovo poslije inicijtive iz Berlina.

On je je naveo i mogućnost da bi BiH do kraja iduće godine mogla podnijeti aplikaciju za članstvo.

Čović je naglasio i da će novoizabrani članovi Predsjedništva BiH imati usaglašen stav kada je u pitanju spoljna politika i da "neće izložiti BiH ruglu zato što nemaju usaglašen stav, koliko god imali iskušenja".

 

Izvor: Nezavisne

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Vruc kesten

20.11.2014 09:22

Ovome covjeku ne mogu nista povjerovati. Tip poput Milorada.

ODGOVORITE
Name

Iz

20.11.2014 09:30

Čovjek je realan ...a da je malo vise osjećaja za realnost svima bi nam bilo bolje

ODGOVORITE
Name

Милорад

20.11.2014 09:32

Хвала Драгане, брате мој !

ODGOVORITE
Name

lopove

20.11.2014 09:47

Sta ti cekas novu vlast u RS? Boli tebe djoko za RS.Tebi treba neko ko ce kociti i samo kociti ,ko i do sad sto ste radili. Operi ti malo paksu i sacekaj pa ti vise nikad nece na pamet pasti da cekas.

ODGOVORITE
Name

Sudina

20.11.2014 10:16

Ovo je najveci krimos u BiH a pajtos po novcu Dodik.On ce zavrsiti kao Sanader i Jansa naprednjaci.

ODGOVORITE
Name

Aci

20.11.2014 11:49

Ovaj je malo žešći prevarant i uvlaciguza.latinu ništa nevjerovati.

ODGOVORITE
Name

Gradiska RS

20.11.2014 16:29

Samo nas ti nemoj braniti ko boga te molim. Jos se ja sjecam Bocca 95-e,i vase brige za nas... Dil lopova je u pitanju. Uvoznicki lobi i tebe i Dodika gura. Morate vi odraditu neke stvarcice za njih. Nadam se da si gledao Sojica.

ODGOVORITE
Name

Direkt

20.11.2014 18:33

Ko čeka Dodika, dočekaće i robiju.

ODGOVORITE