Ропство и даље присутно у БиХ

У БиХ се "крије" чак 13.800 жртава ропства, показује истраживање организације "Wалк Фрее Фоундатион", која се бори против модерног ропства и трговине људима.

Регион 20.11.2014 | 10:49
Ропство и даље присутно у БиХ

По дефиницији, модерни облици ропства најчешће укључују рад на који су присиљени одрасли или дјеца, присилне бракове, те сексуално робље.

Када је ријеч о сусједним државама, у овој проблематици предњачи Србија с процијењених 25.800 жртава ропства, док је у Хрватској 15.300, а у Црној Гори их је око 2.200.

Коментаришући бројку за БиХ, синдикалне вође кажу да нису изненађене, а има и оних који сматрају да је на терену ситуација још гора.

"Мислим да у БиХ има и више 'робова' него што је показало истраживање. Држава ломи кичму младој популацији, претвара је у робове, који раде и дан и ноћ за нешто мало новца. Нема закона, због тога нам је тако како јесте", оцјењује Исмет Бајрамовић, предсједник Савеза самосталних синдиката БиХ.
Његов колега, синдикалац Авад Бахто, који је потпредсједник Савеза, сматра да у БиХ превладава секуларно робље.

"Мислим да је у питању много већи број него што статистика показује. Држава то ипак подржава и дозвољава такву ситуацију. Не ради ништа по том питању, те тако толерише и 'подржава' робове и робовласнике у нашој земљи, што је бруталан примјер", нагласио је Бахто.

Земље с најмањим индексом ропства су Исланд, Ирска, Луксембург...

Социолог Биљана Милошевић истиче да теми приступа с опрезом, јер не располаже јасном категоризацијом на основу које је извршено ово истраживање, али и истиче да живимо у ненормално оскудној средини, гдје је висока стопа незапослености како младих, тако и старијих.

"Када је ријеч о присилним браковима, дијелимо их на присилне од стране родитеља и бракове који су из интереса", навела је Милошевићева, која истиче да је проституција у порасту код малољетника, те да се дјевојчице најчешће баве проституцијом због одјеће, док је то прије било због новца.

Иначе, када је ријеч о овом истраживању, држава са највећим бројем унесрећених особа који су постали дио ланца трговине људима је Мауританија, с око четири одсто становништва које се може сматрати робовима. Иза њих слиједе Узбекистан, Хаити, Катар, Индија и Пакистан.

"Земље с најмањим индексом ропства су Исланд, Ирска, Луксембург, Нови Зеланд и Норвешка", пише у извјештају WФФ-а.

Када је ријеч о ЕУ, Бугарска, Чешка и Мађарска имају највећи број робова на својим територијама. Те три државе заједно, истичу из WФФ-а, имају више од 100.000 жртава ропства.

У свијету данас живи више од 35,5 милиона робова, а у односу на прошлу годину број жртава модерног ропства повећао се за чак 20 одсто.

Извор: Независне

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

бн

20.11.2014 11:16

залосно и јадно све укупно на саном смо дну нема даље

ОДГОВОРИТЕ