Шпанска фудбалска година за заборав!

За свега пет месеци Фурија је доживела пет пораза. У једној години толико није сакупила пуне 23 године.

Фудбал 19.11.2014 | 14:45
Шпанска фудбалска година за заборав!

Годину је почела као суверени владар светског фудбала, али је за непуних 12 месеци направила 10 корака уназад. Фудбалска репрезентација Шпаније неће по добром памтити 2014, а синоћњи пораз од Немачке у Вигу само је логичан крај сезоне у којој су "недодирљиви" изгубили примат.

А све је почело – сећамо се сви – јунским дебаклом на Мундијалу у Бразилу. Прво оних чудесних 5:1 Холанђана, а потом и 2:0 тврдоглаво упорних Чилеанаца. Пад тада и даље актуелних светских првака почео је баш у Салвадору и Рију де Жанеиру. И није се ту зауставио.

У наредних пет месеци ређали су се и порази од Француске, Словачке, потом и Немачке. У 12 утакмица у 2014. седам победа и пет пораза. Толико их није било у календарској години још од 1991. Против Немаца први пораза на домаћем терену још од 2006. и изгубљене утакмице од Румуније у Кадизу. Од великих репрезентација савладана је само Италија, победе над Боливијом, Ел Салвадором, Аустралијом, Македонијом, Луксембургом и Белорусијом не могу да задовоље високе апетите фудбалских фанатика у Шпанији, последњих година навиклих на успехе.

Пре Светског првенства пуна 33 месеца Шпанци су конкуренцију гледали са висина које доноси прво место на ФИФА ранг листи. Сада су десети, па је пред Висентеом Дел Боскеом тежак задатак да екипу врати на победнички колосек. Са играчима какве има на располагању чини се и те како остварив. Али много тога не штима у табору Фурије.

Ове сезоне 22 постигнута су гола, 12 је примљено. Најбољи стрелци са по три "комада" били су Педро и већ пензионисани Давид Виља. Отишли су и Ћави и Ћаби Алонсо, игачи који су чинили кичму шампионске генерације. Иско, Карвахал и остале младе снаге мораће да попију још много млека пре но што се изборе за привилегију да их уопште пореде са прослављеним претходницима.

Коментари / 0

Оставите коментар