Španska fudbalska godina za zaborav!

Za svega pet meseci Furija je doživela pet poraza. U jednoj godini toliko nije sakupila pune 23 godine.

Fudbal 19.11.2014 | 14:45
Španska fudbalska godina za zaborav!

Godinu je počela kao suvereni vladar svetskog fudbala, ali je za nepunih 12 meseci napravila 10 koraka unazad. Fudbalska reprezentacija Španije neće po dobrom pamtiti 2014, a sinoćnji poraz od Nemačke u Vigu samo je logičan kraj sezone u kojoj su "nedodirljivi" izgubili primat.

A sve je počelo – sećamo se svi – junskim debaklom na Mundijalu u Brazilu. Prvo onih čudesnih 5:1 Holanđana, a potom i 2:0 tvrdoglavo upornih Čileanaca. Pad tada i dalje aktuelnih svetskih prvaka počeo je baš u Salvadoru i Riju de Žaneiru. I nije se tu zaustavio.

U narednih pet meseci ređali su se i porazi od Francuske, Slovačke, potom i Nemačke. U 12 utakmica u 2014. sedam pobeda i pet poraza. Toliko ih nije bilo u kalendarskoj godini još od 1991. Protiv Nemaca prvi poraza na domaćem terenu još od 2006. i izgubljene utakmice od Rumunije u Kadizu. Od velikih reprezentacija savladana je samo Italija, pobede nad Bolivijom, El Salvadorom, Australijom, Makedonijom, Luksemburgom i Belorusijom ne mogu da zadovolje visoke apetite fudbalskih fanatika u Španiji, poslednjih godina naviklih na uspehe.

Pre Svetskog prvenstva puna 33 meseca Španci su konkurenciju gledali sa visina koje donosi prvo mesto na FIFA rang listi. Sada su deseti, pa je pred Visenteom Del Boskeom težak zadatak da ekipu vrati na pobednički kolosek. Sa igračima kakve ima na raspolaganju čini se i te kako ostvariv. Ali mnogo toga ne štima u taboru Furije.

Ove sezone 22 postignuta su gola, 12 je primljeno. Najbolji strelci sa po tri "komada" bili su Pedro i već penzionisani David Vilja. Otišli su i Ćavi i Ćabi Alonso, igači koji su činili kičmu šampionske generacije. Isko, Karvahal i ostale mlade snage moraće da popiju još mnogo mleka pre no što se izbore za privilegiju da ih uopšte porede sa proslavljenim prethodnicima.

Komentari / 0

Ostavite komentar