У порасту насиље у породици

На подручју у надлежности Центра јавне безбједности Источно Сарајево у протеклих девет мјесеци евидентирано је 26 кривичних дјела насиља у породици, што је за три више него у истом периоду прошле године, рекла је Срни портпарол Центра Данка Тешић.

Република Српска 19.11.2014 | 07:52
У порасту насиље у породици

Тешићева је навела да је у овом периоду евидентирано 79 жртава насиља у породици, од којих 10 дјеце која имају до 14 година, петоро од 14 до 18 година, 54 жене и 10 мушкараца.

Она је додала да су као посљедица насиља у породици евидентирана два случаја са тешким тјелесним повредама, 19 са лаким тјелесним повредама и 40 остало.

Тешићева је указала да су починиоци насиља у породици углавном особе које имају између 41 и 50 година, а чланове породице злостављају најчешће у алкохолисаном стању.

Она је навела да су надлежним тужилаштвима поднесена 24 извјештаја о почињеним кривичним дјелима против 26 лица, од којих су девет повратници у вршењу кривичних дјела и један малољетник.

"За девет мјесеци регистровано је укупно 59 прекршаја и кривичних дјела насиља у породици, што представља благи пораст у односу на упоредни период, од чега 26 кривичних дјела и 33 прекршаја", рекла је Тешићева и додала да је евидентирано 65 починилаца, од којих 59 мушкараца и шест жена.

Тешићева каже да по пријави кривичног дјела полиција одмах излази на лице мјеста, без обзира које је доба дана, поготово ако је лице у алкохолисаном стању, хапси га и доводи у полицијску станицу до отрежњења.

"У зависности од тога да ли ријеч о физичком или психичком злостављању, полиција подноси или захтјев за покретање прекршајног поступка или извјештај за кривично дјело насиље у породици", појаснила је Тешићева.

Она је апеловала да се сви који се осјећају угрожено и над којима се врши насиље починиоца слободно пријаве полицији, која је ту да заштити жртву од даљег насиља у породици, и која ради на сузбијању ових кривичних дјела.

Тешићева је нагласила да су истраживања показала да само предузимањем неких полицијских радњи, као што су позивање, хапшење и привођење насилника имају велики утицај на смањење броја случајева насиља.

Коментари / 0

Оставите коментар