БиХ може на ЕП, нема предаје!

Репрезентација Босне и Херцеговине тренутно се налази миљама далеко од директног пласмана на Европско првенство у Француску, а прилично далеко се сада чини и трећа позиција која шаље у бараж. Ипак, бићемо оптимистични и рећи да још увијек имамо шанси за директан пласман, иако су оне сведене на минимум. Али, постоје, и све док је тако не смијемо се предати.

Фудбал 18.11.2014 | 22:15
БиХ може на ЕП, нема предаје!

Доведени у ситуацију да калкулишемо, "бацили" смо рачуницу на папир и установили да ће нам за пласман у Француску бити потребне готово бриљантне партије до краја циклуса те да ћемо, уз све то, бити приморани ослушкивати резултате са осталих терена наше групе.

Нажалост, нећемо зависити само од себе, иако бисмо се са максималних шест побједа до краја, сигурно пласирали у Француску. Биће то заиста тешко, посебно у гостима код Белгије, па ћемо поставити ствари реално и водити се нешто другачијом рачуницом.

Пет побједа под морањем, у Белгији шта буде

Наша репрезентација једноставно мора побиједити пет од преосталих шест мечева. Двије утакмице са Андором морале би донијети шест бодова и било би пожељно поприлично "набити" гол разлику на тим сусретима, пошто би она на крају могла играти велику улогу у самом изгледу табеле.

У Зеници морамо славити над Израелом и Велсом, те такође уписати тријумф и на гостовању на Кипру. Објективно, у Бриселу ћемо бити аутсајдери, па смо у том сусрету нашој репрезентацији уписали пораз, иако је отворена могућност и "откидања" неког бода против изузетно јаке Белгије. Велс је успио, можда можемо и ми.

Дакле са петнаест бодова уз два до сада освојена, на крају бисмо вјероватно били трећи, иза Белгије и Израела. Белгијанци су у позицији да морају побјеђивати, јер ситуација ни њима није баш бајна, па се од њих очекују побједе у свим сусретима до краја.

Пожељни ремији Велса и Израела

Посебно ће под лупом наше јавности бити међусобни дуели Велса и Израела. Не треба бити посебно паметан да би се закључило, да би наша репрезентација највише профитирала када би се обје утакмице завршиле нерјешеним исходом. Тада би се отворила прилика за друго мјесто, док би евентуална трећа позиција нашој репрезентацији била доста ближа када би једна од ове двије екипе два пута славила. Чак постоји и опција да на крају квалификација три репрезентације буду имале идентичан број бодова - по 17, а тада би одлучивала прво гол разлика, па тек онда међусобни однос.

У борби за треће мјесто и бараж, пожељан би био кикс Велса на Кипру, гдје не могу са сигурношћу рачунати на побједу. Не треба заборавити да су у овим квалификацијама до сада изненађивали и Фарска Острва, Малта и њима сличне репрезентације, па зашто онда не гајити неку малу наду да ће и Андора некоме помрсити рачуне? Ако се то већ обистини, нека само не буде против нас. Ми два пута играмо са њима, сви остали по једном, што је наша предност. Да је Кипар незгодан не треба превише наглашавати, довољно је само сјетити се меча на Билином Пољу. Кипар ће гостовати Израелу, а код куће угостити Велс...

Сума, сумарум: Бараж је реалан, директан пласман би био чудо

Треће мјесто није толико далеко колико се сада чини, али је друга позиција ипак тешко докучива. За њу ће се морати много тога поклопити. Наше је да напокон почнемо ређати тријумфе, а онда ће постепено ствари постајати јасније и назираће се једноставније калкулације. Сада је тешко, јер још је много утакмица у игри, превише да би се доносиле верзије коначних табела.

Било како било, предаја не смије бити опција. Док се игра, нада постоји и тако се морамо поставити баш сви, почев од медија, навијача па све до самих играча, селектора и стручног штаба. Дешавала су се у фудбалу и много већа чуда!

Коментари / 0

Оставите коментар