BiH može na EP, nema predaje!

Reprezentacija Bosne i Hercegovine trenutno se nalazi miljama daleko od direktnog plasmana na Evropsko prvenstvo u Francusku, a prilično daleko se sada čini i treća pozicija koja šalje u baraž. Ipak, bićemo optimistični i reći da još uvijek imamo šansi za direktan plasman, iako su one svedene na minimum. Ali, postoje, i sve dok je tako ne smijemo se predati.

Fudbal 18.11.2014 | 22:15
BiH može na EP, nema predaje!

Dovedeni u situaciju da kalkulišemo, "bacili" smo računicu na papir i ustanovili da će nam za plasman u Francusku biti potrebne gotovo briljantne partije do kraja ciklusa te da ćemo, uz sve to, biti primorani osluškivati rezultate sa ostalih terena naše grupe.

Nažalost, nećemo zavisiti samo od sebe, iako bismo se sa maksimalnih šest pobjeda do kraja, sigurno plasirali u Francusku. Biće to zaista teško, posebno u gostima kod Belgije, pa ćemo postaviti stvari realno i voditi se nešto drugačijom računicom.

Pet pobjeda pod moranjem, u Belgiji šta bude

Naša reprezentacija jednostavno mora pobijediti pet od preostalih šest mečeva. Dvije utakmice sa Andorom morale bi donijeti šest bodova i bilo bi poželjno poprilično "nabiti" gol razliku na tim susretima, pošto bi ona na kraju mogla igrati veliku ulogu u samom izgledu tabele.

U Zenici moramo slaviti nad Izraelom i Velsom, te takođe upisati trijumf i na gostovanju na Kipru. Objektivno, u Briselu ćemo biti autsajderi, pa smo u tom susretu našoj reprezentaciji upisali poraz, iako je otvorena mogućnost i "otkidanja" nekog boda protiv izuzetno jake Belgije. Vels je uspio, možda možemo i mi.

Dakle sa petnaest bodova uz dva do sada osvojena, na kraju bismo vjerovatno bili treći, iza Belgije i Izraela. Belgijanci su u poziciji da moraju pobjeđivati, jer situacija ni njima nije baš bajna, pa se od njih očekuju pobjede u svim susretima do kraja.

Poželjni remiji Velsa i Izraela

Posebno će pod lupom naše javnosti biti međusobni dueli Velsa i Izraela. Ne treba biti posebno pametan da bi se zaključilo, da bi naša reprezentacija najviše profitirala kada bi se obje utakmice završile nerješenim ishodom. Tada bi se otvorila prilika za drugo mjesto, dok bi eventualna treća pozicija našoj reprezentaciji bila dosta bliža kada bi jedna od ove dvije ekipe dva puta slavila. Čak postoji i opcija da na kraju kvalifikacija tri reprezentacije budu imale identičan broj bodova - po 17, a tada bi odlučivala prvo gol razlika, pa tek onda međusobni odnos.

U borbi za treće mjesto i baraž, poželjan bi bio kiks Velsa na Kipru, gdje ne mogu sa sigurnošću računati na pobjedu. Ne treba zaboraviti da su u ovim kvalifikacijama do sada iznenađivali i Farska Ostrva, Malta i njima slične reprezentacije, pa zašto onda ne gajiti neku malu nadu da će i Andora nekome pomrsiti račune? Ako se to već obistini, neka samo ne bude protiv nas. Mi dva puta igramo sa njima, svi ostali po jednom, što je naša prednost. Da je Kipar nezgodan ne treba previše naglašavati, dovoljno je samo sjetiti se meča na Bilinom Polju. Kipar će gostovati Izraelu, a kod kuće ugostiti Vels...

Suma, sumarum: Baraž je realan, direktan plasman bi bio čudo

Treće mjesto nije toliko daleko koliko se sada čini, ali je druga pozicija ipak teško dokučiva. Za nju će se morati mnogo toga poklopiti. Naše je da napokon počnemo ređati trijumfe, a onda će postepeno stvari postajati jasnije i naziraće se jednostavnije kalkulacije. Sada je teško, jer još je mnogo utakmica u igri, previše da bi se donosile verzije konačnih tabela.

Bilo kako bilo, predaja ne smije biti opcija. Dok se igra, nada postoji i tako se moramo postaviti baš svi, počev od medija, navijača pa sve do samih igrača, selektora i stručnog štaba. Dešavala su se u fudbalu i mnogo veća čuda!

Komentari / 0

Ostavite komentar