Она командује Роџеру! Испод Мир(к)е....

Мирослава Вавринцова. Под тим именом је мало ко зна, много је познатија као Мирка Федерер. До суботе ју је свет знао као супругу једног од најбољих тенисера који су икада играли "бели спорт", Роџера Федерера, а од тада и као разлог за његову свађу са колегом и сународником Станисласом Вавринком, после чега је славни Швајцарац одустао од лондонског финала са Новаком Ђоковићем. Ко је, заправо, Мирка Федерер и да ли је заиста са правом сматрају "угаоним каменом" супругових успеха? Како је уопште успела да буде толико утицајна?

Тенис 18.11.2014 | 13:00
Она командује Роџеру! Испод Мир(к)е....

Прича о њој никако не почиње када је Вавринка имао меч лопте у полуфиналу лондонског Мастерса. Она му је тада добацивала из ложе, што га је толико разљутило да се издрао на њу, да би се после пропуштених шанси и пораза посвађао са колегом из репрезентације и дугогодишњим пријатељем. Не, не почиње у тој ноћи у којој је Федерер због те дуге расправе, када је публика отишла, пропустио да оде на масажу свеже повређених леђа, па сутрадан у боловима саопштио да увече не може Новаку на мегдан. Не почиње ни на прошлогодишњем Вимблдону, када је Вавринку такође изнервирала својим добацивањима у кључним тренуцима меча.

Миркина прича почиње 1. априла 1978, три године и четири месеца пре него што је Федерер рођен. Тада је дошла на свет у Бојницама, ондашњој Чехословачкој, сада Словачкој, одакле је са родитељима емигрирала у Швајцарску док су јој биле само две године.

У Швајцарској је одрастала уз оца који је био велики љубитељ тениса и прави обожавалац њихове ЧССР-земљакиње, неприкосновене Мартине Навратилове која је и упутила малу Мирославу у чари овог спорта. Турнир у немачком Филдерштату 1987. био је прекретница у њеном животу, а последице једног наизглед безазленог сусрета протегле су се све до завршнице овогодишњег последњег Мастерса.

Вавринцову је тада њен тата повео у поменути град у иностранству да би Навратиловој током надметања уручио рођендански поклон. Очева жеља је испуњена, све што је дуго планирао десило се баш као што је замислио, уз један мали додатак. Чувена тенисерка је, приликом примопредаје поклона упознала и тада деветогодишњу Мирославу и упитала је да ли тренира тенис. Када је чула одречан одговор, добацила је "Ниси ни пробала? Штета, требало би да почнеш, имаш грађу за овај спорт".

И, ту би се вероватно цела та прича завршила да Мартина Навратилова није од господина који је прешао 153 километара на север да би јој честитао рођендан чула да са породицом живи у Цириху. Одмах је позвала свог пријатеља који је живео у истом том швајцарском граду и уговорио да мала Мирослава дође на свој први тениски тренинг. Тај сусрет одредио је и даљи развој Мирославе Вавринцове, касније Вавринец, а најкасније Федерер.

Навратилова се није зауставила само на позиву, већ је из САД послала и рекет за девојчицу коју је упознала у Филдерштату, и... тринаест година касније Мирослава је већ успела да се пробије међу сто најбољих тенисерки света. Штавише, догурала је до 76. позиције на ранг листи, вероватно би и остварила свој сан о томе да буде један од носилаца на Гренд слем турнирима, да није било константних повреда стопала, па и операција. Но, док је још играла, а играла је прилично добро, позвана је у репрезентацију Швајцарске и са њом била учесник Олимпијских игара 2000. у Сиднеју. Тамо је и упознала Роџера.

Пре него што му је постала животна сапутница, многе је увелико успевала да шокира. Са 15 година је била првакиња Швајцарске и у једном интервјуу признала "Тенис је мој живот, али једно је сигурно: мене није лако тренирати, јер сам тврдоглава".

То је показала и 1993. јер је инсистирала да наступи на једном надметању у Хрватској, иако је на њеној територији тада беснео рат којим је и распарчана некадашња Југославија.

"Њена амбициозност и њена бескомпромисна природа су били невероватни", пише Рене Штауфер у биографији Роџера Федерера.

Ипак, 2002. је као 24-годишњакиња морала да се повуче из активног бављења тенисом. После друге операције стопала дуго је ходала уз помоћ штака и схватила да ће спорту који воли морати да се препусти на другачији начин. Њен тадашњи дечко, потоњи муж, био јој је велика утеха.

"Роџер ми је био највећа утеха током тих (осам) месеци (опоравка). Вратио ми је мој тениски живот. Када је он побеђивао, било је то као да ја побеђујем", говорила је недавно, присећајући се меланхоличних дана у које је упала после хируршког захвата и завршетка каријере.

Њихова веза је бивала све приснија и све јача, а крунисана је браком 2009. године. Тада му је већ увелико била и менаџер, преузевши ту улогу од његове мајке, и маркетиншки саветник. "Мирка", што је био и остао њен надимак, се удала у шестом месецу трудноће, и то у Венкенхоф вили у Рихену, покрај Базела, у врло малом кругу пријатеља и чланова фамилије, а три месеца касније родила је једнојајчане близнакиње, Милу Роуз и Шарлин Риву. Роџеру је подарила још два сина, изнова близанце, Леа и Ленарата, и то 6. маја 2014.

Ко није пратио тениски развој Мирославе Вавринцове, баш тог месеца могао је да запази нешто наизглед само симпатично, а прилично индикативно: недељу нада након што је изнова прославио чињеницу да му се супруга породила, Федерер је саопштио "Мирка ме је пустила на турнир у Рим". Жене умеју да имају утицај и на далеко мање стабилне личности него што је Федерер, али и на "јаче" од њега, историја је то много пута доказала. Њена "дозвола" би можда требало да се пише и без наводника.

А да су у њеним рукама многе "команде" Федереровог живота, говоре све гласније и бројни медији који се баве позадином сукоба до ког је дошло између Роџера и Станисласа.

"Мирку (људи из тениских кругова) често описују као снагу која се налази иза трона", пише британски Телеграф, док бивши Роџеров тренер Пол Анакон у прошлогодишњем интервјуу за Њујорк Тајмс наглашава да, и поред родитељске улоге, која је у међувремену удвостручена, Мирка Федерер итекако има утицај на каријеру свог славног супруга.

"Она и даље има велику улогу и има огроман утицај (на њега). Она екстремно добро схвата ширу слику (тениске елите) и ради ту сјајне ствари, и када се тиче тога што нас пушта да радимо, али и што нам доноси невероватно важне информације. Тај баланс је врло незгодан за одржавање, али... Она је ту од првог дана и зна врло, врло добро шта је потребно да би се до врха стигло".

Ометање Вавринке у тренуцима када има меч-лопте против њеног мужа, изгледа, спада у то знање.

Коментари / 0

Оставите коментар