Ona komanduje Rodžeru! Ispod Mir(k)e....

Miroslava Vavrincova. Pod tim imenom je malo ko zna, mnogo je poznatija kao Mirka Federer. Do subote ju je svet znao kao suprugu jednog od najboljih tenisera koji su ikada igrali "beli sport", Rodžera Federera, a od tada i kao razlog za njegovu svađu sa kolegom i sunarodnikom Stanislasom Vavrinkom, posle čega je slavni Švajcarac odustao od londonskog finala sa Novakom Đokovićem. Ko je, zapravo, Mirka Federer i da li je zaista sa pravom smatraju "ugaonim kamenom" suprugovih uspeha? Kako je uopšte uspela da bude toliko uticajna?

Tenis 18.11.2014 | 13:00
Ona komanduje Rodžeru! Ispod Mir(k)e....

Priča o njoj nikako ne počinje kada je Vavrinka imao meč lopte u polufinalu londonskog Mastersa. Ona mu je tada dobacivala iz lože, što ga je toliko razljutilo da se izdrao na nju, da bi se posle propuštenih šansi i poraza posvađao sa kolegom iz reprezentacije i dugogodišnjim prijateljem. Ne, ne počinje u toj noći u kojoj je Federer zbog te duge rasprave, kada je publika otišla, propustio da ode na masažu sveže povređenih leđa, pa sutradan u bolovima saopštio da uveče ne može Novaku na megdan. Ne počinje ni na prošlogodišnjem Vimbldonu, kada je Vavrinku takođe iznervirala svojim dobacivanjima u ključnim trenucima meča.

Mirkina priča počinje 1. aprila 1978, tri godine i četiri meseca pre nego što je Federer rođen. Tada je došla na svet u Bojnicama, ondašnjoj Čehoslovačkoj, sada Slovačkoj, odakle je sa roditeljima emigrirala u Švajcarsku dok su joj bile samo dve godine.

U Švajcarskoj je odrastala uz oca koji je bio veliki ljubitelj tenisa i pravi obožavalac njihove ČSSR-zemljakinje, neprikosnovene Martine Navratilove koja je i uputila malu Miroslavu u čari ovog sporta. Turnir u nemačkom Filderštatu 1987. bio je prekretnica u njenom životu, a posledice jednog naizgled bezazlenog susreta protegle su se sve do završnice ovogodišnjeg poslednjeg Mastersa.

Vavrincovu je tada njen tata poveo u pomenuti grad u inostranstvu da bi Navratilovoj tokom nadmetanja uručio rođendanski poklon. Očeva želja je ispunjena, sve što je dugo planirao desilo se baš kao što je zamislio, uz jedan mali dodatak. Čuvena teniserka je, prilikom primopredaje poklona upoznala i tada devetogodišnju Miroslavu i upitala je da li trenira tenis. Kada je čula odrečan odgovor, dobacila je "Nisi ni probala? Šteta, trebalo bi da počneš, imaš građu za ovaj sport".

I, tu bi se verovatno cela ta priča završila da Martina Navratilova nije od gospodina koji je prešao 153 kilometara na sever da bi joj čestitao rođendan čula da sa porodicom živi u Cirihu. Odmah je pozvala svog prijatelja koji je živeo u istom tom švajcarskom gradu i ugovorio da mala Miroslava dođe na svoj prvi teniski trening. Taj susret odredio je i dalji razvoj Miroslave Vavrincove, kasnije Vavrinec, a najkasnije Federer.

Navratilova se nije zaustavila samo na pozivu, već je iz SAD poslala i reket za devojčicu koju je upoznala u Filderštatu, i... trinaest godina kasnije Miroslava je već uspela da se probije među sto najboljih teniserki sveta. Štaviše, dogurala je do 76. pozicije na rang listi, verovatno bi i ostvarila svoj san o tome da bude jedan od nosilaca na Grend slem turnirima, da nije bilo konstantnih povreda stopala, pa i operacija. No, dok je još igrala, a igrala je prilično dobro, pozvana je u reprezentaciju Švajcarske i sa njom bila učesnik Olimpijskih igara 2000. u Sidneju. Tamo je i upoznala Rodžera.

Pre nego što mu je postala životna saputnica, mnoge je uveliko uspevala da šokira. Sa 15 godina je bila prvakinja Švajcarske i u jednom intervjuu priznala "Tenis je moj život, ali jedno je sigurno: mene nije lako trenirati, jer sam tvrdoglava".

To je pokazala i 1993. jer je insistirala da nastupi na jednom nadmetanju u Hrvatskoj, iako je na njenoj teritoriji tada besneo rat kojim je i rasparčana nekadašnja Jugoslavija.

"Njena ambicioznost i njena beskompromisna priroda su bili neverovatni", piše Rene Štaufer u biografiji Rodžera Federera.

Ipak, 2002. je kao 24-godišnjakinja morala da se povuče iz aktivnog bavljenja tenisom. Posle druge operacije stopala dugo je hodala uz pomoć štaka i shvatila da će sportu koji voli morati da se prepusti na drugačiji način. Njen tadašnji dečko, potonji muž, bio joj je velika uteha.

"Rodžer mi je bio najveća uteha tokom tih (osam) meseci (oporavka). Vratio mi je moj teniski život. Kada je on pobeđivao, bilo je to kao da ja pobeđujem", govorila je nedavno, prisećajući se melanholičnih dana u koje je upala posle hirurškog zahvata i završetka karijere.

Njihova veza je bivala sve prisnija i sve jača, a krunisana je brakom 2009. godine. Tada mu je već uveliko bila i menadžer, preuzevši tu ulogu od njegove majke, i marketinški savetnik. "Mirka", što je bio i ostao njen nadimak, se udala u šestom mesecu trudnoće, i to u Venkenhof vili u Rihenu, pokraj Bazela, u vrlo malom krugu prijatelja i članova familije, a tri meseca kasnije rodila je jednojajčane bliznakinje, Milu Rouz i Šarlin Rivu. Rodžeru je podarila još dva sina, iznova blizance, Lea i Lenarata, i to 6. maja 2014.

Ko nije pratio teniski razvoj Miroslave Vavrincove, baš tog meseca mogao je da zapazi nešto naizgled samo simpatično, a prilično indikativno: nedelju nada nakon što je iznova proslavio činjenicu da mu se supruga porodila, Federer je saopštio "Mirka me je pustila na turnir u Rim". Žene umeju da imaju uticaj i na daleko manje stabilne ličnosti nego što je Federer, ali i na "jače" od njega, istorija je to mnogo puta dokazala. Njena "dozvola" bi možda trebalo da se piše i bez navodnika.

A da su u njenim rukama mnoge "komande" Federerovog života, govore sve glasnije i brojni mediji koji se bave pozadinom sukoba do kog je došlo između Rodžera i Stanislasa.

"Mirku (ljudi iz teniskih krugova) često opisuju kao snagu koja se nalazi iza trona", piše britanski Telegraf, dok bivši Rodžerov trener Pol Anakon u prošlogodišnjem intervjuu za Njujork Tajms naglašava da, i pored roditeljske uloge, koja je u međuvremenu udvostručena, Mirka Federer itekako ima uticaj na karijeru svog slavnog supruga.

"Ona i dalje ima veliku ulogu i ima ogroman uticaj (na njega). Ona ekstremno dobro shvata širu sliku (teniske elite) i radi tu sjajne stvari, i kada se tiče toga što nas pušta da radimo, ali i što nam donosi neverovatno važne informacije. Taj balans je vrlo nezgodan za održavanje, ali... Ona je tu od prvog dana i zna vrlo, vrlo dobro šta je potrebno da bi se do vrha stiglo".

Ometanje Vavrinke u trenucima kada ima meč-lopte protiv njenog muža, izgleda, spada u to znanje.

Komentari / 0

Ostavite komentar