Сафет Сушић - Папе: Лична карта

Сафет Сушић и званично више није селектор репрезентације Босне и Херцеговине! Извршни одбор Фудбалског савеза БиХ једногласном одлуком свих 14 чланова сменио је легендарног репрезентативца Југославије са клупе "змајева".

Фудбал 18.11.2014 | 11:50
Сафет Сушић - Папе: Лична карта

Кап која је прелила чашу био је убедљив пораз у Хаифи од Израела (3:0), којим су "змајеви" практично затворили врата пласману на ЕУРО 2016. иако теоретске шансе још постоје.

На састанку у илиџанском хотелу "Кристал", Папету су понуђене две опције - да поднесе оставку или да добије отказ!

Обзиром да је раније Сушић рекао да неће подносити оставку, ИО ФС БиХ га је разрешио дужности, пренели су сарајевски медији.

Популарни Папе је преузео "змајеве" крајем 2009. године, једногласном одлуком чланова Извршног одбора ФС БиХ, наследивши Мирослава Ћиру Блажевића.

У скоро пет година, колико је био селектор, Сушић је БиХ водио на 49 утакмице и остварио учинак од 23 победе, девет ремија и 17 пораза.

Остварио је највећи успјех у историји БиХ пласманом на Мундијал у Бразилу, који је био прво велико такмичење на којем су играли "змајеви".

Ипак, БиХ није успела да прође групну фазу у конкуренцији Аргентине, Нигерије и Ирана и по повратку са Свјетског првенства се заљуљала столица Сушићу. Међутим на ванредној седници ИО ФС БиХ је добио једногласну подршку за нови двогодишњи мандат, односно до краја шампионата Европе у Француској 2016. године.

Обзиром да су после четири меча у квалификацијама за ЕУРО 2016 озбиљно нарушене шансе за пласман "змајева" у Француску, ИО ФС БиХ је у понедјељак, 17. новембра одлучио да раскине сарадњу.

Сушић је у најбољи фудбалер у историји БиХ, каријеру је почео у Криваји из родних Завидовића а постао је легенда Сарајева, за који је наступао девет сезона.

С "Кошева" је отишао у Пари Сен Жермен и у "свецима" стекао култни статус и титулу најбољег играча у историји клуба са "Парка Принчева".

У репрезентацији Југославије одиграо је 51 меч и постигао 21 гол.

Тренерска каријера међутим није била тако бриљантна - почео је у Кану 1994, а радио је највише у Турској водећи Анкару, Ризеспор, Конију и Истанбул.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Подршка Сушићу

18.11.2014 11:00

Подршка Сафету Сушићу!Зна се ко је Сафет Сушић а зна се и ко је Фудбалски савез БиХ?!Све те афере, све те лоповске игрице, добро је човјек опстао као селектор и толико?!Након овога неће им нико довољно озбиљан ни доћи, јер тако отјерати Сушића је дно дна.Требали су човјека пустити да заврши тих 6 утакмица што су остале, па онда разговарати о успјеху или неуспјеху.Овако велика грешка Фудбаслког савеза, који ништа није научио из ранијих примјера.Посбено је тешко што тјерају човјека који је први одвео БХ репрезентацију на Свјетско фудбалско првенство.

ОДГОВОРИТЕ