Safet Sušić - Pape: Lična karta

Safet Sušić i zvanično više nije selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine! Izvršni odbor Fudbalskog saveza BiH jednoglasnom odlukom svih 14 članova smenio je legendarnog reprezentativca Jugoslavije sa klupe "zmajeva".

Fudbal 18.11.2014 | 11:50
Safet Sušić - Pape: Lična karta

Kap koja je prelila čašu bio je ubedljiv poraz u Haifi od Izraela (3:0), kojim su "zmajevi" praktično zatvorili vrata plasmanu na EURO 2016. iako teoretske šanse još postoje.

Na sastanku u ilidžanskom hotelu "Kristal", Papetu su ponuđene dve opcije - da podnese ostavku ili da dobije otkaz!

Obzirom da je ranije Sušić rekao da neće podnositi ostavku, IO FS BiH ga je razrešio dužnosti, preneli su sarajevski mediji.

Popularni Pape je preuzeo "zmajeve" krajem 2009. godine, jednoglasnom odlukom članova Izvršnog odbora FS BiH, nasledivši Miroslava Ćiru Blaževića.

U skoro pet godina, koliko je bio selektor, Sušić je BiH vodio na 49 utakmice i ostvario učinak od 23 pobede, devet remija i 17 poraza.

Ostvario je najveći uspjeh u istoriji BiH plasmanom na Mundijal u Brazilu, koji je bio prvo veliko takmičenje na kojem su igrali "zmajevi".

Ipak, BiH nije uspela da prođe grupnu fazu u konkurenciji Argentine, Nigerije i Irana i po povratku sa Svjetskog prvenstva se zaljuljala stolica Sušiću. Međutim na vanrednoj sednici IO FS BiH je dobio jednoglasnu podršku za novi dvogodišnji mandat, odnosno do kraja šampionata Evrope u Francuskoj 2016. godine.

Obzirom da su posle četiri meča u kvalifikacijama za EURO 2016 ozbiljno narušene šanse za plasman "zmajeva" u Francusku, IO FS BiH je u ponedjeljak, 17. novembra odlučio da raskine saradnju.

Sušić je u najbolji fudbaler u istoriji BiH, karijeru je počeo u Krivaji iz rodnih Zavidovića a postao je legenda Sarajeva, za koji je nastupao devet sezona.

S "Koševa" je otišao u Pari Sen Žermen i u "svecima" stekao kultni status i titulu najboljeg igrača u istoriji kluba sa "Parka Prinčeva".

U reprezentaciji Jugoslavije odigrao je 51 meč i postigao 21 gol.

Trenerska karijera međutim nije bila tako briljantna - počeo je u Kanu 1994, a radio je najviše u Turskoj vodeći Ankaru, Rizespor, Koniju i Istanbul.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Podrška Sušiću

18.11.2014 11:00

Podrška Safetu Sušiću!Zna se ko je Safet Sušić a zna se i ko je Fudbalski savez BiH?!Sve te afere, sve te lopovske igrice, dobro je čovjek opstao kao selektor i toliko?!Nakon ovoga neće im niko dovoljno ozbiljan ni doći, jer tako otjerati Sušića je dno dna.Trebali su čovjeka pustiti da završi tih 6 utakmica što su ostale, pa onda razgovarati o uspjehu ili neuspjehu.Ovako velika greška Fudbaslkog saveza, koji ništa nije naučio iz ranijih primjera.Posbeno je teško što tjeraju čovjeka koji je prvi odveo BH reprezentaciju na Svjetsko fudbalsko prvenstvo.

ODGOVORITE