Студенти траже помоћ и за храну

Све већи број студената у Републици Српској налази се у тешкој материјалној ситуацији па нису ријетки случајеви да од студентских организација траже новчану помоћ за школарину, станарину па и за храну и одјећу.

Република Српска 18.11.2014 | 09:37
Студенти траже помоћ и за храну

Бранко Петровић, предсједник Студентског парламента Универзитета у Бањалуци, казао је да оваквих случајева има све више и да управо они показују колико је тешка ситуација студената.

"Када дођу у велики град да студирају, студентима су потребна огромна средства само за смјештај и исхрану, да не рачунамо школарину. Иако је најмања у региону, ипак представља оптерећење јер знамо колике су плате у РС, а да не спомињемо оне који немају никаква примања", навео је Петровић.

Он је казао да се често дешава да се студенти обраћају Студентском парламенту и да траже помоћ за куповину хране, одјеће, обуће и слично.

"Ми увијек некако помогнемо или преко приватних познанстава или као студентска организација обезбиједимо храну у студентским мензама, углавном се снађемо да помогнемо колегама", казао је Петровић.

Предраг Говедарица, потпредсједник Уније студената РС, казао је да тешка економска ситуација утиче највише на студенте јер су они једна од најсиромашнијих популација у друштву.

"Поред тога, велики проблем нам представља одлив студената на приватне факултете, који онда производе неквалитетан кадар", истакао је Говедарица.

Симо Јокановић, проректор за наставу на Универзитету у Бањалуци, казао је да с обзиром на то да је свеукупна ситуација у држави тешка, за очекивати је да и положај студената буде тежи.

"Ипак мислим да с овако повољним цијенама исхране и смјештаја какве имамо у студентским домовима, посебно ако се узме у обзир да ћемо сад изградњом новог дома имати довољо мјеста за све студенте, можемо бити задовољни и ми и студенти", сматра Јокановић.

Горан Мутабџија, министар просвјете и културе РС, казао је да РС има најбоље услове студирања у региону када је у питању цијена смјештаја, исхране и школарине.

"Јефтинији смо у просјеку од три до осам пута у односу на друге универзитете. Врло важно је да смо ове године обезбиједили завршетак 1.200 лежајева у студентским домовима у Бањалуци, Фочи и Источном Сарајеву. У плану је реконструкција Студентског дома у Требињу у оквиру пројекта енергетске ефикасности", навео је Мутабџија.

Према подацима ресорног министарства, у посљедње три године на Универзитету у Бањалуци уписана су укупно 9.844 студента, на Универзитету у Источном Сарајеву 7.350 док је у истом периоду на приватне факултете уписано 5.560 студената.
 

Извор: НЕЗАВИСНЕ

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

маки

18.11.2014 08:47

Кад вец додју на терет родитеља, нека ухвате књигу и уце, а не кладионицу и зурке. каква храна...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни Груја

18.11.2014 08:59

Под хитно смањити број студената и укинути квази универзитете. Пале прије рата није имало ни основну школу а сад је универзитетски центар. Ми смо земља гдје из досаде иду да студирају. За коју годину само бабе и ђедови неће имати дипломе факултета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

у облацима

18.11.2014 09:03

никада омладина није била изгубљенија и у времену и простору.По цитав дан могу сједид у кафицу ил уз рацунар,а неце да се боре да боље зиве.Сто их сада није 50000 изасло на улицу и урадили сто зеле.Они хоце да им ми старци водино револуцију.Све је то устројено и јадно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

школовани просјаци

18.11.2014 09:06

ова власт је од високо образованих студената направила социјалне случајеве, јер и кад добију посао плата је таман социјална категорија за већину, сем удомљених преко страначких органа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Макија

18.11.2014 09:12

Мислиш да сви студенти троше новац у кладионици ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мили

18.11.2014 12:44

Црни Грујо, појма немаш. Шта ти Пале сметају?

ОДГОВОРИТЕ