Studenti traže pomoć i za hranu

Sve veći broj studenata u Republici Srpskoj nalazi se u teškoj materijalnoj situaciji pa nisu rijetki slučajevi da od studentskih organizacija traže novčanu pomoć za školarinu, stanarinu pa i za hranu i odjeću.

Republika Srpska 18.11.2014 | 09:37
Studenti traže pomoć i za hranu

Branko Petrović, predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjaluci, kazao je da ovakvih slučajeva ima sve više i da upravo oni pokazuju koliko je teška situacija studenata.

"Kada dođu u veliki grad da studiraju, studentima su potrebna ogromna sredstva samo za smještaj i ishranu, da ne računamo školarinu. Iako je najmanja u regionu, ipak predstavlja opterećenje jer znamo kolike su plate u RS, a da ne spominjemo one koji nemaju nikakva primanja", naveo je Petrović.

On je kazao da se često dešava da se studenti obraćaju Studentskom parlamentu i da traže pomoć za kupovinu hrane, odjeće, obuće i slično.

"Mi uvijek nekako pomognemo ili preko privatnih poznanstava ili kao studentska organizacija obezbijedimo hranu u studentskim menzama, uglavnom se snađemo da pomognemo kolegama", kazao je Petrović.

Predrag Govedarica, potpredsjednik Unije studenata RS, kazao je da teška ekonomska situacija utiče najviše na studente jer su oni jedna od najsiromašnijih populacija u društvu.

"Pored toga, veliki problem nam predstavlja odliv studenata na privatne fakultete, koji onda proizvode nekvalitetan kadar", istakao je Govedarica.

Simo Jokanović, prorektor za nastavu na Univerzitetu u Banjaluci, kazao je da s obzirom na to da je sveukupna situacija u državi teška, za očekivati je da i položaj studenata bude teži.

"Ipak mislim da s ovako povoljnim cijenama ishrane i smještaja kakve imamo u studentskim domovima, posebno ako se uzme u obzir da ćemo sad izgradnjom novog doma imati dovoljo mjesta za sve studente, možemo biti zadovoljni i mi i studenti", smatra Jokanović.

Goran Mutabdžija, ministar prosvjete i kulture RS, kazao je da RS ima najbolje uslove studiranja u regionu kada je u pitanju cijena smještaja, ishrane i školarine.

"Jeftiniji smo u prosjeku od tri do osam puta u odnosu na druge univerzitete. Vrlo važno je da smo ove godine obezbijedili završetak 1.200 ležajeva u studentskim domovima u Banjaluci, Foči i Istočnom Sarajevu. U planu je rekonstrukcija Studentskog doma u Trebinju u okviru projekta energetske efikasnosti", naveo je Mutabdžija.

Prema podacima resornog ministarstva, u posljednje tri godine na Univerzitetu u Banjaluci upisana su ukupno 9.844 studenta, na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu 7.350 dok je u istom periodu na privatne fakultete upisano 5.560 studenata.
 

Izvor: NEZAVISNE

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

maki

18.11.2014 08:47

Kad vec dodju na teret roditelja, neka uhvate knjigu i uce, a ne kladionicu i zurke. kakva hrana...

ODGOVORITE
Name

Crni Gruja

18.11.2014 08:59

Pod hitno smanjiti broj studenata i ukinuti kvazi univerzitete. Pale prije rata nije imalo ni osnovnu školu a sad je univerzitetski centar. Mi smo zemlja gdje iz dosade idu da studiraju. Za koju godinu samo babe i đedovi neće imati diplome fakulteta.

ODGOVORITE
Name

u oblacima

18.11.2014 09:03

nikada omladina nije bila izgubljenija i u vremenu i prostoru.Po citav dan mogu sjedid u kaficu il uz racunar,a nece da se bore da bolje zive.Sto ih sada nije 50000 izaslo na ulicu i uradili sto zele.Oni hoce da im mi starci vodino revoluciju.Sve je to ustrojeno i jadno.

ODGOVORITE
Name

školovani prosjaci

18.11.2014 09:06

ova vlast je od visoko obrazovanih studenata napravila socijalne slučajeve, jer i kad dobiju posao plata je taman socijalna kategorija za većinu, sem udomljenih preko stranačkih organa.

ODGOVORITE
Name

Za Makija

18.11.2014 09:12

Misliš da svi studenti troše novac u kladionici ?

ODGOVORITE
Name

Mili

18.11.2014 12:44

Crni Grujo, pojma nemaš. Šta ti Pale smetaju?

ODGOVORITE