Париз не жели пирамиду!

Француска престоница је рекла „не“ пројекту изградње небодера „Кула Тријангл“, који заговара градоначелница Ан Идалго.

Свијет 18.11.2014 | 08:35
Париз не жели пирамиду!

Зграда у облику пирамиде, висока 180 метара, требало је да постане прва грађевина тог типа у самом језгру француске престонице у проследњих 40 година.

Наиме, 1977. године, након изградње куле Монпарнас (210 метара), донета је забрана изградње објеката чија висина прелази 37 метара. Званичници и становници Париза су били забринути да би град могао да изгуби урбано ткиво по којем је постао турстичка престоница света.

Предлог изградње Тријангла (Тоур Триангле) одбијен је данас у градској скупштини са 83 против 78 гласова, али је Идалго најавила жалбу, наводећи да током изјашњавања поједини одборници нису поштовали тајност гласања.

Пројекат швајцарског архитектонског студија "Херзог&де Меурон", Кула Тријангл, требало је да буде саграђена на југу Париза и да у њој буду смештене канцеларије и хотел.

Град, којем недостају грађевински терени, док становници тешко долазе до стана, дозволио је изградњу објеката изнад 50 метара и кула од 180 метара висине у квартовима на периферији, у некадашњим индустријским зонама.

Тако је настао и пословни кварт Дефанс, чија највиша кула - Тур Фирст, достиже 231 метар.

Коментари / 0

Оставите коментар