Pariz ne želi piramidu!

Francuska prestonica je rekla „ne“ projektu izgradnje nebodera „Kula Trijangl“, koji zagovara gradonačelnica An Idalgo.

Svijet 18.11.2014 | 08:35
Pariz ne želi piramidu!

Zgrada u obliku piramide, visoka 180 metara, trebalo je da postane prva građevina tog tipa u samom jezgru francuske prestonice u proslednjih 40 godina.

Naime, 1977. godine, nakon izgradnje kule Monparnas (210 metara), doneta je zabrana izgradnje objekata čija visina prelazi 37 metara. Zvaničnici i stanovnici Pariza su bili zabrinuti da bi grad mogao da izgubi urbano tkivo po kojem je postao turstička prestonica sveta.

Predlog izgradnje Trijangla (Tour Triangle) odbijen je danas u gradskoj skupštini sa 83 protiv 78 glasova, ali je Idalgo najavila žalbu, navodeći da tokom izjašnjavanja pojedini odbornici nisu poštovali tajnost glasanja.

Projekat švajcarskog arhitektonskog studija "Herzog&de Meuron", Kula Trijangl, trebalo je da bude sagrađena na jugu Pariza i da u njoj budu smeštene kancelarije i hotel.

Grad, kojem nedostaju građevinski tereni, dok stanovnici teško dolaze do stana, dozvolio je izgradnju objekata iznad 50 metara i kula od 180 metara visine u kvartovima na periferiji, u nekadašnjim industrijskim zonama.

Tako je nastao i poslovni kvart Defans, čija najviša kula - Tur First, dostiže 231 metar.

Komentari / 0

Ostavite komentar