Јод важан у трудноћи

Последице недостатка јода у организму нарочито су озбиљне за труднице и децу.

Здравље 17.11.2014 | 22:13
Јод важан у трудноћи

Неки научници се можда споре око питања која је оптимална дневна доза јода за људски организам, али сви се слажу да је овај минерал апсолутно неопходан за здравље штитне жлезде, али и јајника, дојке, као и простате.

Уз то, јод штити и од отрова као што су флор и бромид и помаже код елиминисања олова и живе из организма. С друге стране, последице недостатка јода у организму нарочито су озбиљне за труднице и децу. Стога ендокринолози свим будућим мамама препоручују да се на почетку трудноће обавезно подвргну анализи нивоа јода у крви јер и најмањи недостатак овог минерала у том периоду може негативно да утиче на нормалан развој плода.

На то указују и резултати истаживања које је недавно спроведено на узорку од 1000 жена. Ови резултати откривају да благ или умерен недостатак јода током првог тромесечја трудноће, када се развија нервни систем фетуса, касније може да проузрокује нижи коефицијент интелигенције код детета.

Осим тога, најновија научна студија која је објављена у "Еуропеан Јоурнал оф Ендоцринологy" открива јасну везу између исхране богате јодом током трудноће и рађања малишана са бољим когнитивним способностима. Управо зато труднице, дојиље, новорођенчад и деца треба што чешће да једу рибу, млечне произвиде и јаја, као и да у исхрани користе јодирану со. Али, не више од пет грама на дан за одрасле и два до три грама за децу, истичу стручњаци.

Извор: Новости

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

моки и

18.11.2014 06:44

Тако брате, писите о поуцним стварима а не само црњак

ОДГОВОРИТЕ