ЕУ шири црну листу

Министри спољних послова земаља чланица Европске уније сагласили су се данас да прошире списак и украјинских и руских функционера и предузећа којима је забрањено да бораве и послују у ЕУ и позвали Москву да престане да пружа војну и дипломатску помоћ проруским снагама у Украјини.

Свијет 17.11.2014 | 18:47
ЕУ шири црну листу

“Након сагледавања ситуације на терену, Савет је задужио Европску службу за спољне послове да до краја месеца прошири листу циљаних мера према сепаратистима”, стоји у саопштењу Европског савета издатом током данашњег министарског савета у Бриселу.

За сада није јасно да ли се налог односи само на украјинске лидере који су стали на страну проруских снага, или ће обухватити и руске функционере.

Постојеће санкције засад обухватају забрану издавања виза за 119 руских и украјинских функционера и 23 државна предузећа којима је забрањено пословање у ЕУ.

Шефови дипломатија ЕУ су изразили забринутост због извештаја о конвојима тешког наоружања без ознака који су уочени у источном делу Украјине и за које се сумња да долазе из Русије.

Истовремено, Савет је позвао украјинске власти да наставе напоре на спровођењу реформи и у том смислу поздравио потписивање уговора између ЕУ и Украјине о слању европске саветничке мисије која ће почети са радом у Кијеву од 1. децембра.

Министри су позвали све стране у сукобу да се придржавају протокола из Минска који је потписан у септембру ове године и затражили да се посматрачима Организације за европску безбедност и сарадњу омогући да надгледају границу између Русије и Украјине.

Наглашено је и да ЕУ неће признати изборе које су проруске снаге организовале на територији под својом контролом, као ни припајање Крима руској федерацији.

На крају се наглашава неопходност обнављања политичког дијалога ради мирног решења кризе, а Русија се позива да у складу са раније постигнутим договором обезбеди уредно снабдевање гаса Украјини.


Коментари / 0

Оставите коментар