EU širi crnu listu

Ministri spoljnih poslova zemalja članica Evropske unije saglasili su se danas da prošire spisak i ukrajinskih i ruskih funkcionera i preduzeća kojima je zabranjeno da borave i posluju u EU i pozvali Moskvu da prestane da pruža vojnu i diplomatsku pomoć proruskim snagama u Ukrajini.

Svijet 17.11.2014 | 18:47
EU širi crnu listu

“Nakon sagledavanja situacije na terenu, Savet je zadužio Evropsku službu za spoljne poslove da do kraja meseca proširi listu ciljanih mera prema separatistima”, stoji u saopštenju Evropskog saveta izdatom tokom današnjeg ministarskog saveta u Briselu.

Za sada nije jasno da li se nalog odnosi samo na ukrajinske lidere koji su stali na stranu proruskih snaga, ili će obuhvatiti i ruske funkcionere.

Postojeće sankcije zasad obuhvataju zabranu izdavanja viza za 119 ruskih i ukrajinskih funkcionera i 23 državna preduzeća kojima je zabranjeno poslovanje u EU.

Šefovi diplomatija EU su izrazili zabrinutost zbog izveštaja o konvojima teškog naoružanja bez oznaka koji su uočeni u istočnom delu Ukrajine i za koje se sumnja da dolaze iz Rusije.

Istovremeno, Savet je pozvao ukrajinske vlasti da nastave napore na sprovođenju reformi i u tom smislu pozdravio potpisivanje ugovora između EU i Ukrajine o slanju evropske savetničke misije koja će početi sa radom u Kijevu od 1. decembra.

Ministri su pozvali sve strane u sukobu da se pridržavaju protokola iz Minska koji je potpisan u septembru ove godine i zatražili da se posmatračima Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju omogući da nadgledaju granicu između Rusije i Ukrajine.

Naglašeno je i da EU neće priznati izbore koje su proruske snage organizovale na teritoriji pod svojom kontrolom, kao ni pripajanje Krima ruskoj federaciji.

Na kraju se naglašava neophodnost obnavljanja političkog dijaloga radi mirnog rešenja krize, a Rusija se poziva da u skladu sa ranije postignutim dogovorom obezbedi uredno snabdevanje gasa Ukrajini.


Komentari / 0

Ostavite komentar