Јокан се одлично снашао у Вотфорду!

Србин на клупи енглеског тима је велики куриозитет, па су многи били шокирани када је Славиша Јокановић преузео Вотфорд. Наш прослављени фудбалер и бивши тренер Партизана одушевљен је условима за рад у клубу који покушава да се по трећи пут у историји пласира у Премијер лигу.

Фудбал 17.11.2014 | 20:45
Јокан се одлично снашао у Вотфорду!

Фудбалска серија под насловом „Срби освајају Енглеску“ добила је почетком октобра нову епизоду, са Славишом Јокановићем у главној улози. Сценарио је крајње необичан, јер нас историја фудбала на Острву учи да су прошле готово две деценије откако смо последњи пут имали тренера у Великој Британији (Иван Голац, шкотски Данди Јунајтед 1995). Што се тиче Енглеске, уз велике напоре и консултације с експертима нисмо „ушли у траг“ последњем Србину који је имао ангажман у неком тамошњем клубу, ако изузмемо Дејана Стефановића који је октобра 2010. био играч-тренер у полупрофесионалном клубу Хавант & Вотерлувил.

Јокановић је стигао у Вотфорд, екипу која је међу кандидатима да идуће сезоне из Чемпионшипа, по рангу другог клупског такмичења у Енглеској, обезбеди пласман у Премијер лигу. Колико ће то бити тешко? Довољно је погледати тренутни поредак на табели, где је разлика између 11. и водеће екипе само седам бодова, а одиграно је 17 кола. Вотфорд је тренутно четврти...

Наставак квалификација за Европско првенство 2016. донео је и паузу у фудбалским такмичењима, па ће то бити добра прилика за Јокановића да анализира учинак у новом клубу. Замолили смо га да утиске подели с нама и, наравно, вама, а освајач две дупле круне с Партизаном (2008, 2009) радо је прихватио позив.

Вест да сте стигли у Вотфорд је прилично изненадила овдашњу фудбалску јавност?
"Нема никаквих посебних детаља или нечег сличног. Једноставно, реч је о клубу који је одлучио да промени тренера. Контактирали су са мном, питали колико сам заинтересован и тако се све одиграло. Великих прича или предисторије у вези с мојим доласком у Вотфорд нема. У принципу, ангажман је договорен као и сви остали у нашем послу", рекао је Јокановић у интервјуу за МОЗЗАРТ Спорт.

Долазак на енглеску велику сцену, а Чемпионшип то јесте, значајан је за сваког тренера?
"Генерално, сматрам да су ми се одшкринула врата и имам шансу да их отворим широм уз, наравно, моју екипу. Ово је лига коју прати изванредан фудбалски амбијент и право је уживање овде радити. Посао фудбалског тренера је у суштини нестабилно занимање, али о томе не размишљам. Испред мене су циљеви које треба да релизујем и надам се да ћу дуго остати у овом амбијенту и у овом фудбалу".

Иако је од почетка такмичења остваривао добре резултате, Вотфорд је пре вас ове сезоне променио чак тројицу тренера. Како је на вас утицала та чињеница?
"Италијан Ђузепе Санино је водио екипу на почетку шампионата. Био је резултатски доста успешан, али ту су настали одређени проблеми о којима не знам ништа, нити ме занима да улазим у то (наводно, Санино је имао велике сукобе са играчима око ригорозног режима тренинга, прим. ур.). Клуб је решио да потражи новог тренера, дошао је Шпанац Оскар Гарсија, али је после месец дана, из здравствених разлога, одлучио да оде. На његово место је постављен Шкот Били Мекинли који је заправо био помоћник Гарсији. Он је именован за тренера зато што је једини у том тренутку имао дозволу да ради на месту менаџера. Није било опције да остане. После тога ангажовали су мене. То би у најкраћем било објашњење ситуације с Вотфордовим тренерима ове сезоне. Ја сам уговор потписао на годину дана".

Какви су досадашњи утисци о Чемпионшипу? Резултати говоре да је буквално све могуће и да фаворита нема?
"Играчи су углавном изузетно физички снажни, а лига има своје мане и врлине. Овде сам шест кола, а било је четири или пет лидера у том интервалу. Стоји та констатација да свако сваког може да савлада, међутим, наравно да постоји разлика у квалитету између тимова. Неку нову карактеристику Чемпионшипа која мање више није позната не бих могао да издвојим. Такмичење је изузетно организовано, одлично медијски пропраћено, с много публике на стадионима".

Прошло је нешто више од месец дана откако сте у Вотфорду. Како бисте оценили свој рад?
"Шарено... Добио сам две, изгубио две и две утакмице одиграо нерешено. И ето, тако долазимо до оне варијанте да сваког сваког може да добије. Били смо први, сада смо четврти, на три бода од водећег Дерби Каунтија против којег играмо следећу утакмицу. А то је само један од 29 мечева колико преостаје до завршетка првенства. Много тога је испред нас да би се тренутно било шта прогнозирало".

Како изгледа екипа Вотфорда и колико тога сте променили од доласка?
"Имам стварно квалитетан тим, пре свега у офанзивном делу. Нисмо типична Чемпионшип екипа, чија је основна одлика снага. По мом мишљењу не би требало да играмо класичан енглески фудбал, зато што карактеристике мојих играча нису такве. Покушавам да спојим најквалитетније играче у тиму, због тога играмо са три шпица. Оно што бих желео јесте да спустимо лопту на земљу и да покушамо да играмо фудбал. Идеја је да имамо што већи посед лопте, како бисмо контролисали ствари на терену. У директном дуелу нисмо баш најјачи. То нам је полазило за руком, али и није. У последњим утакмицама, негде из умора и страха, покушали смо поново да играмо тај њихов типичан фудбал за који сам сигуран да нам не одговара. Немам намеру да мењам стратегију у односу на то што се радило месец дана. Мислим да имамо довољно квалитета да остваримо план и циљ којем тежимо".

Циљ је наравно пласман у Премијер лигу?
"Као и многе друге екипе у Чемпионшипу сањамо да бисмо могли да се докопамо Премијер лиге. Ту је врло јасна ситуација. Видите колико су мале бодовне разлике у горњем делу табеле. Има ту много богатих клубова, с огромном традицијом, а и они желе у елиту. С друге стране, Вотфорд је, да тако кажем, проконтинентални тим, односно имам много играча ван Острва. Према томе ми тражимо другачији пут у такмичењу који има врло дефинисан фудбалски стил. У фудбалу је увек потребан резултат да бисте били успешни, али се поред тога тражи и да испуниш додатне циљеве и захтеве".

Шта можете да нам кажете о Вотфорду?
"Изузетно организован клуб, као тренер имам све услове за рад, не недостаје ми апсолутно ништа. Све је максимално подређено играчима и тренерима. Нисмо клуб који је спреман да плати много за трансфер или ангажује скупог играча. То једноставно није у нашем домету. Капацитет стадиона је 20.000 места и на свакој утакмици је најмање по 15.000 навијача. Уз клуб су већ више од 100 година и то не мора посебно да се објашњава. Нема везе у којој је Вотфорд лиги, навијачи само траже од играча да оставе срце на терену".

Власник клуба је Италијан Ђампаоло Поцо, чија породица је позната по фудбалском бизнису. Осим Вотфорда газда је италијанског Удинезеа и шпанске Гранаде?
"Он је најважнија особа у Вотфордовој организацији. Фамилија Поцо контролише три европска клуба, а што се тиче мог посла имам сасвим одрешене руке. Газда нема жељу да „учествује“ у тренеровом раду и да се меша у моје одлуке. Наравно да му пренесем ствари које га интересују, он је власник фирме у којој сам запослен и такав однос сматрам прилично нормалним. Не доводи некога да би тај неко вукао његове потезе. Тражи стручност и резултате, као и сваки власник. Оценио бих га као супериорног лика, човек је завршио Харвард, изузетно је способан пословни човек. А један од његових или њихових фамилијарних послова је фудбал".

Како изгледа ваш радни дан?
"Тако што устанем у седам ујутру, а око осам сати сам у спортском центру. Ту доручкујем, завршим оно што нисам завршио претходних дана и крећем на тренинг у пола 11. Завршамо око 12, после следи анализа урађеног тренинга. Све се снима и имамо много могућности да играче испратимо из различитих углова. Не можете увек да испратите 20 и нешто људи. У спортском центру останем обично и на ручку, завршим остале послове и негде око четири или пет вратим се у хотел, јер се још нисам преселио у кућу. Време врло брзо пролази и још једном бих истакао да је клуб сјајно организован. Врло је пријатно, имаш све што ти је потребно да би своје послове завршио од седам до пет".

Професионални ангажман у Енглеској није за вас нешто ново, јер сте као играч били у Челсију. Да ли сте у контакту с некадашњим саиграчима или с неким ко је тренутно у клубу?
"Не знам како бих објаснио, али овде је најлепша фудбалска атмосфера коју можете да замислите. Идеално је за рад. Указала ми се шанса да поново радим овде и учинићу све да је искористим. Време испред нас ће показати шта ће се догодити. С Челсијем као клубом немам контакт, пошто сам био тамо у време када је газда био Кен Бејтс, а сада Челси ипак функционише потпуно другачије. Чуо сам се с Ђанфранком Золом који је такође радио као тренер у Вотфорду. С Густавом Појетом, сада менаџером Сандерленда, и Џимијем Флојдом Хаселбајнком сам такође обновио контакт".

Како видите фудбалску сцену у Енглеској и то што Срба поново има много на Острву? Можда да кренемо од „вашег“ Челсија?
"О момцима из Челсија не треба трошити речи, стварно је сувишно. Бане Ивановић и Немања Матић су овде изузетно цењени играчи, својим партијама су заслужили статус који имају. Исти је случај с Коларовим и, на крају крајева, с Тадићем, који је једно од откровења овог првенства. Врло је могуће да ће и он у неком наредном период направити корак ка још квалитетнијем клубу од Саутемптона. Видим га као изузетно стабилног момка који зна шта ради и не жури. Пре или касније ће доћи до онога што га интересује. Не бих заборавио Стефана Шћеповића који је прешао у славни Селтик после добре сезоне у Спортингу из Хихона. Отишао је у велики клуб, где је част и привилегија играти. Добро му иде, постиже голове и сигурно је интересантна и његова прича. Истина је да нас има много, што се не дешава тако често и свакако ствара осећај посебног задовољства".

У тренерској каријери променили сте неколико клубова. Почели сте у Партизану, ево сада сте у Вотфорду, између је било још неколико ангажмана?
"Немам разлога да анализирам свој рад. Покушавам да радим најбоље што могу и да напредујем. Никада нисам рекао, нити мислим да знам све у фудбалу. О овоме се учи сваки дан, имаш свакодневно ребус испред себе који мораш да решаваш. Не покушавам сам себе да анализирам, већ да унапредим. Да исправим грешке које сам правио и да их не понављам. Тренерска професија је таква да никада немаш довољно знања и стално мораш да се усавршаваш".

Колико пратите шта се дешава с фудбалом у Србији? Паритзан је тренутно лидер, али у Лиги Европе је већ после четири кола остао без могућности да се бори за евентуални пласман у други круг?
"Годинама је отприлике слично ређање прве три екипе, једино што ове сезоне Војводина „прети“ нешто више него што је то раније био случај. Мада су, ето, Новосађани последње две утакмице изгубили. Примећује се да је одлив младих играча већи него што је био. Али то је наша реалност. Ту неких решења и нема. Резултати Партизана у Лиги Европе су такође реалност, годинама је тако. Надам се да ће Партизан у предстојеће две утакмице савладати Астерас и оставити добар утисак против Тотенхема. Могуће да би једино решење за напредак било у приватизацији. Улазак „живог“ новца могао би да обезбеди то да квалитет остане у клубу на дужи период. При садашној организацији, то није могуће. Стална продукција нових играча оставља ти много простора да направиш грешку. После Јоветића пронаћи новог Јоветића или после Љајића новог Љајића није једноставно ни за један клуб".

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

хео

17.11.2014 19:59

А у Паризану прошао као бос по трњу. Исто као и Душан Бајевић у ЦЗ! Ово што игра у србијанском фудбалу то некад није постојало ни у сеоским лигама амафија као у Колумбији па се још онако дрогирани покољу мачетама на стадиону.

ОДГОВОРИТЕ