Позив на бојкот ФИФА и СП у Русији

Бивши председник Енглеске фудбалске асоцијације (ФА) Дејвид Бернстин позвао је на бојкот првенства света у Русији 2018, уколико Међународна фудбалска федерација (ФИФА) не спроведе реформе.

Фудбал 17.11.2014 | 11:25
Позив на бојкот ФИФА и СП у Русији

Бернстин је за ББЦ (БИ Би Си) рекао да је "време за драстичну акцију против ФИФА" и сматра да Мундијал у Русији неће моћи да буде схваћен озбиљно уколико на њему не буду учествовале водеће европске нације.

Бернстин је поднео оставку на место у Антидискриминаторском одељењу ФИФА, које је описао као "неефикасно".
Седамдесетједногодишњи Бернстин је оценио да је ФИФА "тоталитарна организација" и да га подсећа на "стару совјетску империју".

Он је истакао да фудбал "озбиљно трпи" под садашњим режимом ФИФА, а да је одлука да се Мундијал 2022. додели Катару "најгора у историји спорта".

"Мислим да Енглеска има у УЕФА утицаја на ФИФА, а требало би да размотри да се повуче са следећег Мундијала, док се не изврши одговарајућа реформа ФИФА, укључујући повлачење Блатера из трке за пети мандат на месту председника", рекао је
Бернстин.

Он је нагласио да је од 54 чланица УЕФА, велики број моћних земаља као што су Немачка, Шпанија, Италија Француска, Холандија.

"Без тих земаља не можете одржати озбиљни Мундијал", додао је Бернстин.

Слично мишљење као што је Бернстиново изнео је јуче председник Немачке фудбалске лиге Рајнхард Раубал који је ишао и корак даље предложивши да УЕФА изађе из окриља ФИФА, уколико извештај о корупцији приликом избора Русије и Катара за домаћине Мундијала 2018. и 2022. не буде у целости објављен.

ФИФА је ове недеље саопштила да ће се шампионати света одржати како је и планирано у Русији и Катару 2018. и 2022. и да није било основа за поновни избор домаћина.

Главни истражитељ корупције приликом избора за организаторе Мундијала Мајкл Гарсија жалио се на ову одлуку ФИФА, рекавши да је заснована на погрешном тумачењу његовог извештаја.

Коментари / 0

Оставите коментар