Poziv na bojkot FIFA i SP u Rusiji

Bivši predsednik Engleske fudbalske asocijacije (FA) Dejvid Bernstin pozvao je na bojkot prvenstva sveta u Rusiji 2018, ukoliko Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) ne sprovede reforme.

Fudbal 17.11.2014 | 11:25
Poziv na bojkot FIFA i SP u Rusiji

Bernstin je za BBC (BI Bi Si) rekao da je "vreme za drastičnu akciju protiv FIFA" i smatra da Mundijal u Rusiji neće moći da bude shvaćen ozbiljno ukoliko na njemu ne budu učestvovale vodeće evropske nacije.

Bernstin je podneo ostavku na mesto u Antidiskriminatorskom odeljenju FIFA, koje je opisao kao "neefikasno".
Sedamdesetjednogodišnji Bernstin je ocenio da je FIFA "totalitarna organizacija" i da ga podseća na "staru sovjetsku imperiju".

On je istakao da fudbal "ozbiljno trpi" pod sadašnjim režimom FIFA, a da je odluka da se Mundijal 2022. dodeli Kataru "najgora u istoriji sporta".

"Mislim da Engleska ima u UEFA uticaja na FIFA, a trebalo bi da razmotri da se povuče sa sledećeg Mundijala, dok se ne izvrši odgovarajuća reforma FIFA, uključujući povlačenje Blatera iz trke za peti mandat na mestu predsednika", rekao je
Bernstin.

On je naglasio da je od 54 članica UEFA, veliki broj moćnih zemalja kao što su Nemačka, Španija, Italija Francuska, Holandija.

"Bez tih zemalja ne možete održati ozbiljni Mundijal", dodao je Bernstin.

Slično mišljenje kao što je Bernstinovo izneo je juče predsednik Nemačke fudbalske lige Rajnhard Raubal koji je išao i korak dalje predloživši da UEFA izađe iz okrilja FIFA, ukoliko izveštaj o korupciji prilikom izbora Rusije i Katara za domaćine Mundijala 2018. i 2022. ne bude u celosti objavljen.

FIFA je ove nedelje saopštila da će se šampionati sveta održati kako je i planirano u Rusiji i Kataru 2018. i 2022. i da nije bilo osnova za ponovni izbor domaćina.

Glavni istražitelj korupcije prilikom izbora za organizatore Mundijala Majkl Garsija žalio se na ovu odluku FIFA, rekavši da je zasnovana na pogrešnom tumačenju njegovog izveštaja.

Komentari / 0

Ostavite komentar