Беч: Саудијска школа под лупом власти

Саудијска школа у Бечу - приватна школа коју похађају исламски имигранти, углавном из Саудијске Арабије, нашла се на удару јавности након што су се појавиле оптужбе да дјецу уче теоријама завјере и антисемитизму.

Свијет 16.11.2014 | 18:45
Беч: Саудијска школа под лупом власти

Наиме, један аустријски новинар дошао је у посјед уџбеника историје који се користи у школи, а који садржи прегршт теорија завјере. У овом уџбенику налазе се и изјаве које подстичу мржњу према Јеврејима, а
промовишу се спорни трендови у исламу.

Наравно, новинар је цијелу причу покренуо након што је дао да му се уџбеник преведе с арапског. Између осталог, дијелови књиге који су уперени против Јевреја садрже и сљедеће:

"Слободни зидари, масони, су тајна, субверзивна јеврејска организација, која има за циљ да обезбиједи јеврејску доминацију свијетом."

Након што је ово изашло у јавност, градске власти су покренуле ревизију, гдје су тражиле да им се достави сертификовани њемачки превод свих уџбеника који се користе у овој школи.

Иначе, финансијер Саудијске школе је саудијска влада и ова школа није вјерска институција. Предавања се држе на арапском и прати се рад и програм као у Саудијској Арабији. Међутим, школа се мора ускладити са
Статутом аустријског Министарства образовања, који строго забрањује слично учење и предавања.

Уколико се утврди да постоје озбиљни проблеми у образовању ученика или ако се руководство понаша неодговорно, Министарство може преиспитати статус школе. То би значило да би се ученици морали пребацити у другу школу или, ако то не желе, морали би да се образују код куће.

Недавно се десило да је инспекција била у Исламској аустријској међународној школи у Бечу, гдје су конзервативни родитељи забранили да њихова дјеца присуствују часовима музичког образовања. Међутим,
инспекција је утврдила да је школа правилно поступила, јер је пратила аустријски образовни програм.

Коментари / 0

Оставите коментар