Beč: Saudijska škola pod lupom vlasti

Saudijska škola u Beču - privatna škola koju pohađaju islamski imigranti, uglavnom iz Saudijske Arabije, našla se na udaru javnosti nakon što su se pojavile optužbe da djecu uče teorijama zavjere i antisemitizmu.

Svijet 16.11.2014 | 18:45
Beč: Saudijska škola pod lupom vlasti

Naime, jedan austrijski novinar došao je u posjed udžbenika istorije koji se koristi u školi, a koji sadrži pregršt teorija zavjere. U ovom udžbeniku nalaze se i izjave koje podstiču mržnju prema Jevrejima, a
promovišu se sporni trendovi u islamu.

Naravno, novinar je cijelu priču pokrenuo nakon što je dao da mu se udžbenik prevede s arapskog. Između ostalog, dijelovi knjige koji su upereni protiv Jevreja sadrže i sljedeće:

"Slobodni zidari, masoni, su tajna, subverzivna jevrejska organizacija, koja ima za cilj da obezbijedi jevrejsku dominaciju svijetom."

Nakon što je ovo izašlo u javnost, gradske vlasti su pokrenule reviziju, gdje su tražile da im se dostavi sertifikovani njemački prevod svih udžbenika koji se koriste u ovoj školi.

Inače, finansijer Saudijske škole je saudijska vlada i ova škola nije vjerska institucija. Predavanja se drže na arapskom i prati se rad i program kao u Saudijskoj Arabiji. Međutim, škola se mora uskladiti sa
Statutom austrijskog Ministarstva obrazovanja, koji strogo zabranjuje slično učenje i predavanja.

Ukoliko se utvrdi da postoje ozbiljni problemi u obrazovanju učenika ili ako se rukovodstvo ponaša neodgovorno, Ministarstvo može preispitati status škole. To bi značilo da bi se učenici morali prebaciti u drugu školu ili, ako to ne žele, morali bi da se obrazuju kod kuće.

Nedavno se desilo da je inspekcija bila u Islamskoj austrijskoj međunarodnoj školi u Beču, gdje su konzervativni roditelji zabranili da njihova djeca prisustvuju časovima muzičkog obrazovanja. Međutim,
inspekcija je utvrdila da je škola pravilno postupila, jer je pratila austrijski obrazovni program.

Komentari / 0

Ostavite komentar