Афера Жекиликс-Два папка

Снимак телефонског разговора у којем, још увијек актуелни предсједник Владе Републике Српске, Жељка Цвијановић новоизабране народне посланике странке Напредна Српска назива папцима и уједно саопштава како су купили друга два посланика, потреса јавност не само у Републици Српској.

Република Српска 16.11.2014 | 14:56
Афера Жекиликс-Два папка

О томе су данас у Источном Сарајеву на конференцији за новинаре говорили и Српска демократска странка и Партија демократског прогреса.

Скандал године, афера ЖЕКИЛИКС, афера ДВА ПАПКА. Овако се у Источном Сарајеву коментарисао снимак телефонског разговора који је процурио у јавност.

Занимљиво је и то што се сумња да је тај снимак медијима доставио неко из СНСД-а. Питање је само да ли је снимак достављен због унутарстраначког обрачуна или због спречавања политичке корупције у Републици Српској.

,,Позивамо госпођу Цвијановић да каже кога је и за колико пара СНСД купио'', изјавила је на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву посланик СДС-а у Представничком вијећу Парламентарне скупштине БиХ Александра Пандуревић.

Она додаје да је ово доказ да је корупција у срцу Владе и власти Републике Српске, односно у СНСД-у.

,,Ово је и тест за истражне органе који би требало да се баве борбом против корупције. Од полиције и Тужилаштва очекујемо хитну истрагу, коју су дужни провести по службеној дужности. Очекујемо да утврде чињенице, да подигну оптужнице и да ухапсе актере ове афере како би спријечили да корумпирани политичари уђу у власт'', каже Пандуревић.

Хитну истрагу Тужилаштва захтјевају и у ПДП-у.

,,Ово је школски примјер озбиљне политичке корупције са свим доказима. Ако нисмо успјели да докажемо, неспорну крађу и куповину гласова на протеклим изборима, режим је сада сам себе открио у афери куповине посланика. Отежавајућа околност је то што ту куповину обављају народним, буџетским новцем'', каже Мирослав Брчкало члан Предсједништва ПДП-а.

У СДС-у и ПДП-у истичу да ће бити занимљиво чути реакцију новоизабраних посланика у Народној скупштини Републике Српске, Адама Шукала и његовог страначког колеге, које премијер Жељка Цвијановић, најблаже речено непримјерено назива папцима.

Интересантно је и како је снимак доспио у јавност. Да ли је у питању случајност или унутарстраначки обрачун у СНСД-у?

,,Овај снимак показује и једну чињеницу која ме радује, а то је да и у СНСД-у постоје часни политичари који су огорчени понашањем врха странке и корупцијом. Зато су одлучили да јавност Републике Српске упознају са покушајем нове, овај пут постизборне крађе'', истиче Александра Пандуревић док ПДП-овац Мирослав Брчкало каже:
,,Све ово је доказ да СНСД неодољиво подсјећа на Титаник и да се спашава ко се још спасити може. Или још сликовитије да кажемо СНСД је у овом тренутку мала бара са пуно крокодила. Изгубили су власт на нивоу БиХ и сад ваља удомити кадрове који ће да лете из Сарајева. Са друге стране њихови коалициони партнери захтјевају све више позиција. На све то долажи буџетски дефицит, презадуженост Републике Српске и празни фондови''.

Афера Жекиликс-Два папка, доказује и да су нетачне тврдње, још увијек владајуће коалиције, да имају већину у Народној скупштини Републике Српске, тврде у СДС-у и ПДП-у али  додају да ова афера ипак показује досљедност СНСД-а. Досљедност у афирмацији и провођењу политике криминала и корупције.

БН ТВ

Коментари / 35

Оставите коментар
Name

колапс

16.11.2014 14:04

Змај зена свака цаст за коментар. Не вјерујем да це се иста промјенити док они имају и најмањи удио у власти. А да це себе мјењати и санкционисати никада.Сада је врјеме да напусте власт и да се спаси дрзава, инаце смо у вртлогу и нема повратка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

САША

16.11.2014 14:13

Ово треба истјерати до краја - инсистирати на вјештачењу снимка од стране независне комисије. Покретање истраге о овом скандалу је дужност опозиције...

ОДГОВОРИТЕ
Name

сасарс

16.11.2014 14:13

Завуче им га ова Пандуревићка, оно баш момачки!

ОДГОВОРИТЕ
Name

јустице

16.11.2014 14:15

Ма браво, одлицна изјава, свака на мјесту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

логика

16.11.2014 14:28

Све је на продају..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мокро и клизаво

16.11.2014 14:29

Снимак је аутентичан, немојте дозволити да вас увлаче у размишљана да није. Смијешно је и помислити да није аутентичан. Двије особе разговарају. То је немогуће тако измиксати. Политичка каријера Жељке Цвијановић је завршена. А и те особе с којом је разговарала. Жељка Цвијановић мора кривично одговарати! Цвијановићка ће морати рећи ко су та два купљена посланика. Уз то они сами могу да пријаве да им је нудјен мито. Уз овај снимак, ова алапача је збиља наје.ала, а и они који стоје иза тога. У праву је Александра, Ако има икакве полиције у овој вукојебини, дужни су одмах покренути истрагу. Пошто они то неће, или је неће провести онако како би требало, ја захтијевам од високог представника за БиХ, госп Инцка, да одмах наложи истрагу јер има овлаштења!!!!!! А од Бакира и Савеза за промјене захтијевам да хитно формирају нову власт! Доста је ових мајмуна!!!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

драган

16.11.2014 14:46

Аааа види сдс-а. Па они су странку цитаву купили а сад се буне. Зар није пупс био 50 000 пред изборе. Сами су то рекли. А сад као се цуде. Ако су слозни онда се не требају сикирати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мИЛА

16.11.2014 14:57

МИ НАПАЋЕНИ НАРОД НАДАМО СЕ ДА ЋЕ МУП КОНАЧНО ДА ПОЧНЕ НЕШТО РАДИТИ. ОВО ЈЕ СРАМОТА И СТРАХОТА ШТА СВЕ ВЛАСТ МОЗЕ ДА УРАДИ. иСТРАЈТЕ ДО КРАЈА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЂУРЂА И М

16.11.2014 15:09

Е овако је нама у Приједору већ десет година,павић купује и одборнике и полицју и тужилаштво и све локалне медијеи поједине новинаре са државне телевизије,мало је један кофер кривични дјела павића и његовог сина ,али им до сада нико ништа није могао ,од сада ћемо видјети ,ово мора улица ријешити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лука

16.11.2014 15:21

УСТАЈ НАРОДЕ ОВДЈЕ ЈЕ СВЕ КРИМИНАЛ И СВЕ ЈЕ КУПЉЕНО КРАДЕНИМ КРВАВИМ НОВЦЕМ

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВАЈАР

16.11.2014 15:41

ПА ОНИ ЦЕ ДВОЈИЦУ АКО ТРЕБА И ОД БЛАТА НАПРАВИТИ ДА ОСТАНУ НА ВЛАСТИ.ЦИГАНСКА ПОСЛА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нидје везе

16.11.2014 15:49

Прво: ко је потврдио аутентицност овог снимка? Данас свако дијете са мало висе опреме мозе ово направити. Друго: Ако је снимак аутетинцан, ко то прислускује председника владе? С ким се то опозиција и како упетљала па има ту могуцност. Уставом је забрањено прислускивање било ког градјанина без судског налога па и предсједника владе. А сто се тице истраге коју неки овде призивају, од тога нема ниста јер све и да се показе да је снимак био аутентицан не мозе се употребити у судском поступк. Сваки доказ који се добије нелегалним путем не мозе се употребити у судском нити у било ком другом поступку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

днк

16.11.2014 15:51

Александра је за разлику од Зељке постенија и способнија. Само тако настави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

за нидје везе

16.11.2014 16:30

И ти си се ус.о,мора да си и ти дио овог лоповлука

ОДГОВОРИТЕ
Name

има

16.11.2014 16:38

Има наде да ће и у Зворнику бити све разоткривено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пст

16.11.2014 16:45

А Глас и Независне новине - баш су непристрасни и коректни, баш су свесрпски! ФУЈ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Покојна Милева

16.11.2014 17:36

Како ја дознајем овај снимак је настао на прелу у околини медјународног Теслица.У тренутцима док се играло капа и и док су се плеле папе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Контра

16.11.2014 18:06

Премијерку прислушкују ЦИА, БНД, МОСАД, БИА,ОСА,НСА, ДЕА итд. Нека против њх покрене судски поступак и нека јој помогне министар Јовичић

ОДГОВОРИТЕ
Name

лагир

16.11.2014 18:55

"нигдје везе", једино нема веза измедју ћелија твога мозга. Све је јасно као дан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јасно као дан

16.11.2014 19:34

Кренула рокада унутар СНСД-а. Зеки су снимиле партијске колеге које је не зеле на мјесту премијера.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја мислим

16.11.2014 19:37

да је ДЈУРДЈА М. заљубљена у Павића

ОДГОВОРИТЕ
Name

има везе

16.11.2014 19:40

за нидје везе.Па имали код ње игдје имало моралне одговорности,Код тебе бас њидје везе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

малибу

16.11.2014 20:23

какви једни такви и други.И СДС купују Цовица дају му мјеста министарства.Како се то зове? Јели то једна врста куповине?Е јадни народ док се странке боре за власт и фотеље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Господза

16.11.2014 20:37

Пандуровицка изгледа као Бомба згодна лепа паметна ; нетреба јој беле цизме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Има везе

16.11.2014 21:07

Не може се снимак користит као доказ али се на основу истог може покренут истрага, значи све је на истражним органима (полицији и тужилаштву).

ОДГОВОРИТЕ
Name

хуманист

16.11.2014 21:15

Доста више писања о било каквим непровјереним подацима,док народ се бори за комад хљеба,а ови наши за власт,јер то је највећа сласт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нн

16.11.2014 21:43

Ово треба испитати и казните све ове који то чине.Надам се да живимо у демократској и правној држави,гдје је прислушкивање туђих разговора кривично дјело.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обичан човек

16.11.2014 21:54

Смјена у специјали?Повезана са снимком....? Снимали су ,па сад морају ван строја.Били наивни.Дали су радили раније?Вероватно јесу ,али није "процурило" у јавност. Радили по наређењу"професионално",ако је судија за предходни поступак одобрио.Тада јест професионално. Ако није треба их смјенити,али не зато што су снимали. Професионалц треба одбити не законите радње ,па и снимање. Известити претпостављеног да је то супротно закону и уставу. Ако тако раде и поступају тад су професионалци.То је разлика између професионалца и аматера.Има понеки добар човек. Стране обавештајне службе,због своји интереса,уништили су професионалце и учене људе.Наши криминалци су тај њихов поступак искористили за лични интерес.Знам ја њих све... Од наших санага безбедности :војске и полиције. Направили су квази војне јединице,које може да победи слабо организовано ловачко друштво,које наведе лисичији траг. Нисам ја за гломазну војску и полицију,али учене и поштене. Тако Вам је драги народе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

неутралан

16.11.2014 22:14

Све ми ово мириши на ујдурму Савеза за промјене,да би прикрили и скренули пажњу са потписаног савеза са СДА и ДФ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ви знате?

16.11.2014 23:05

..да се свуда тргује посланицима?! Никаква цудна пракса..платис и добијес то сто требас..

ОДГОВОРИТЕ
Name

УХ

17.11.2014 07:42

Па гдје ми живимо? у каквој држави ми живимо? Ово не требају грађани да коментаришу већ органи гоњења да раде свој посао. Срамота шта су учинили, а још већа срамота што се нико из МУП-а не оглашава. Ужас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неопходна промјена

17.11.2014 08:17

Прошло је већ пар дана а МУП и СИПА се не помјерају и не мрдају. Зато је потребна промјена власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мико

18.11.2014 10:29

ДНС сада треба преузети улогу лидера нове политике и са Савезом за промјене кренути у нову политику која це донијети промјене и боље сутра за народ насе Рапублике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЂУРЂА И М

18.11.2014 16:38

РЕ .ЈА МИСЛИМ .КОБИ СЕ ЈОШ МОГО ЗАЉУБИТИ У НЕЧОВЈЕКА КОЈИ ЈЕ ЈЕДНОМ НОГОМ У ГРОБУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

руско

31.12.2014 14:43

сретну" нову годину " госпођи папкари желе заштитници истине.

ОДГОВОРИТЕ