Afera Žekiliks-Dva papka

Snimak telefonskog razgovora u kojem, još uvijek aktuelni predsjednik Vlade Republike Srpske, Željka Cvijanović novoizabrane narodne poslanike stranke Napredna Srpska naziva papcima i ujedno saopštava kako su kupili druga dva poslanika, potresa javnost ne samo u Republici Srpskoj.

Republika Srpska 16.11.2014 | 14:56
Afera Žekiliks-Dva papka

O tome su danas u Istočnom Sarajevu na konferenciji za novinare govorili i Srpska demokratska stranka i Partija demokratskog progresa.

Skandal godine, afera ŽEKILIKS, afera DVA PAPKA. Ovako se u Istočnom Sarajevu komentarisao snimak telefonskog razgovora koji je procurio u javnost.

Zanimljivo je i to što se sumnja da je taj snimak medijima dostavio neko iz SNSD-a. Pitanje je samo da li je snimak dostavljen zbog unutarstranačkog obračuna ili zbog sprečavanja političke korupcije u Republici Srpskoj.

,,Pozivamo gospođu Cvijanović da kaže koga je i za koliko para SNSD kupio'', izjavila je na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu poslanik SDS-a u Predstavničkom vijeću Parlamentarne skupštine BiH Aleksandra Pandurević.

Ona dodaje da je ovo dokaz da je korupcija u srcu Vlade i vlasti Republike Srpske, odnosno u SNSD-u.

,,Ovo je i test za istražne organe koji bi trebalo da se bave borbom protiv korupcije. Od policije i Tužilaštva očekujemo hitnu istragu, koju su dužni provesti po službenoj dužnosti. Očekujemo da utvrde činjenice, da podignu optužnice i da uhapse aktere ove afere kako bi spriječili da korumpirani političari uđu u vlast'', kaže Pandurević.

Hitnu istragu Tužilaštva zahtjevaju i u PDP-u.

,,Ovo je školski primjer ozbiljne političke korupcije sa svim dokazima. Ako nismo uspjeli da dokažemo, nespornu krađu i kupovinu glasova na proteklim izborima, režim je sada sam sebe otkrio u aferi kupovine poslanika. Otežavajuća okolnost je to što tu kupovinu obavljaju narodnim, budžetskim novcem'', kaže Miroslav Brčkalo član Predsjedništva PDP-a.

U SDS-u i PDP-u ističu da će biti zanimljivo čuti reakciju novoizabranih poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Adama Šukala i njegovog stranačkog kolege, koje premijer Željka Cvijanović, najblaže rečeno neprimjereno naziva papcima.

Interesantno je i kako je snimak dospio u javnost. Da li je u pitanju slučajnost ili unutarstranački obračun u SNSD-u?

,,Ovaj snimak pokazuje i jednu činjenicu koja me raduje, a to je da i u SNSD-u postoje časni političari koji su ogorčeni ponašanjem vrha stranke i korupcijom. Zato su odlučili da javnost Republike Srpske upoznaju sa pokušajem nove, ovaj put postizborne krađe'', ističe Aleksandra Pandurević dok PDP-ovac Miroslav Brčkalo kaže:
,,Sve ovo je dokaz da SNSD neodoljivo podsjeća na Titanik i da se spašava ko se još spasiti može. Ili još slikovitije da kažemo SNSD je u ovom trenutku mala bara sa puno krokodila. Izgubili su vlast na nivou BiH i sad valja udomiti kadrove koji će da lete iz Sarajeva. Sa druge strane njihovi koalicioni partneri zahtjevaju sve više pozicija. Na sve to dolaži budžetski deficit, prezaduženost Republike Srpske i prazni fondovi''.

Afera Žekiliks-Dva papka, dokazuje i da su netačne tvrdnje, još uvijek vladajuće koalicije, da imaju većinu u Narodnoj skupštini Republike Srpske, tvrde u SDS-u i PDP-u ali  dodaju da ova afera ipak pokazuje dosljednost SNSD-a. Dosljednost u afirmaciji i provođenju politike kriminala i korupcije.

BN TV

Komentari / 35

Ostavite komentar
Name

kolaps

16.11.2014 14:04

Zmaj zena svaka cast za komentar. Ne vjerujem da ce se ista promjeniti dok oni imaju i najmanji udio u vlasti. A da ce sebe mjenjati i sankcionisati nikada.Sada je vrjeme da napuste vlast i da se spasi drzava, inace smo u vrtlogu i nema povratka.

ODGOVORITE
Name

SAŠA

16.11.2014 14:13

Ovo treba istjerati do kraja - insistirati na vještačenju snimka od strane nezavisne komisije. Pokretanje istrage o ovom skandalu je dužnost opozicije...

ODGOVORITE
Name

sasars

16.11.2014 14:13

Zavuče im ga ova Pandurevićka, ono baš momački!

ODGOVORITE
Name

justice

16.11.2014 14:15

Ma bravo, odlicna izjava, svaka na mjestu.

ODGOVORITE
Name

logika

16.11.2014 14:28

Sve je na prodaju..

ODGOVORITE
Name

Mokro i klizavo

16.11.2014 14:29

Snimak je autentičan, nemojte dozvoliti da vas uvlače u razmišljana da nije. Smiješno je i pomisliti da nije autentičan. Dvije osobe razgovaraju. To je nemoguće tako izmiksati. Politička karijera Željke Cvijanović je završena. A i te osobe s kojom je razgovarala. Željka Cvijanović mora krivično odgovarati! Cvijanovićka će morati reći ko su ta dva kupljena poslanika. Uz to oni sami mogu da prijave da im je nudjen mito. Uz ovaj snimak, ova alapača je zbilja naje.ala, a i oni koji stoje iza toga. U pravu je Aleksandra, Ako ima ikakve policije u ovoj vukojebini, dužni su odmah pokrenuti istragu. Pošto oni to neće, ili je neće provesti onako kako bi trebalo, ja zahtijevam od visokog predstavnika za BiH, gosp Incka, da odmah naloži istragu jer ima ovlaštenja!!!!!! A od Bakira i Saveza za promjene zahtijevam da hitno formiraju novu vlast! Dosta je ovih majmuna!!!!!!!!

ODGOVORITE
Name

dragan

16.11.2014 14:46

Aaaa vidi sds-a. Pa oni su stranku citavu kupili a sad se bune. Zar nije pups bio 50 000 pred izbore. Sami su to rekli. A sad kao se cude. Ako su slozni onda se ne trebaju sikirati.

ODGOVORITE
Name

mILA

16.11.2014 14:57

MI NAPAĆENI NAROD NADAMO SE DA ĆE MUP KONAČNO DA POČNE NEŠTO RADITI. OVO JE SRAMOTA I STRAHOTA ŠTA SVE VLAST MOZE DA URADI. iSTRAJTE DO KRAJA.

ODGOVORITE
Name

ĐURĐA I M

16.11.2014 15:09

E ovako je nama u Prijedoru već deset godina,pavić kupuje i odbornike i policju i tužilaštvo i sve lokalne medijei pojedine novinare sa državne televizije,malo je jedan kofer krivični djela pavića i njegovog sina ,ali im do sada niko ništa nije mogao ,od sada ćemo vidjeti ,ovo mora ulica riješiti.

ODGOVORITE
Name

luka

16.11.2014 15:21

USTAJ NARODE OVDJE JE SVE KRIMINAL I SVE JE KUPLJENO KRADENIM KRVAVIM NOVCEM

ODGOVORITE
Name

VAJAR

16.11.2014 15:41

PA ONI CE DVOJICU AKO TREBA I OD BLATA NAPRAVITI DA OSTANU NA VLASTI.CIGANSKA POSLA.

ODGOVORITE
Name

Nidje veze

16.11.2014 15:49

Prvo: ko je potvrdio autenticnost ovog snimka? Danas svako dijete sa malo vise opreme moze ovo napraviti. Drugo: Ako je snimak autetincan, ko to prisluskuje predsednika vlade? S kim se to opozicija i kako upetljala pa ima tu mogucnost. Ustavom je zabranjeno prisluskivanje bilo kog gradjanina bez sudskog naloga pa i predsjednika vlade. A sto se tice istrage koju neki ovde prizivaju, od toga nema nista jer sve i da se pokaze da je snimak bio autentican ne moze se upotrebiti u sudskom postupk. Svaki dokaz koji se dobije nelegalnim putem ne moze se upotrebiti u sudskom niti u bilo kom drugom postupku.

ODGOVORITE
Name

dnk

16.11.2014 15:51

Aleksandra je za razliku od Zeljke postenija i sposobnija. Samo tako nastavi.

ODGOVORITE
Name

za nidje veze

16.11.2014 16:30

I ti si se us.o,mora da si i ti dio ovog lopovluka

ODGOVORITE
Name

ima

16.11.2014 16:38

Ima nade da će i u Zvorniku biti sve razotkriveno.

ODGOVORITE
Name

Pst

16.11.2014 16:45

A Glas i Nezavisne novine - baš su nepristrasni i korektni, baš su svesrpski! FUJ.

ODGOVORITE
Name

Pokojna Mileva

16.11.2014 17:36

Kako ja doznajem ovaj snimak je nastao na prelu u okolini medjunarodnog Teslica.U trenutcima dok se igralo kapa i i dok su se plele pape...

ODGOVORITE
Name

Kontra

16.11.2014 18:06

Premijerku prisluškuju CIA, BND, MOSAD, BIA,OSA,NSA, DEA itd. Neka protiv njh pokrene sudski postupak i neka joj pomogne ministar Jovičić

ODGOVORITE
Name

lagir

16.11.2014 18:55

"nigdje veze", jedino nema veza izmedju ćelija tvoga mozga. Sve je jasno kao dan.

ODGOVORITE
Name

Jasno kao dan

16.11.2014 19:34

Krenula rokada unutar SNSD-a. Zeki su snimile partijske kolege koje je ne zele na mjestu premijera.

ODGOVORITE
Name

Ja mislim

16.11.2014 19:37

da je DJURDJA M. zaljubljena u Pavića

ODGOVORITE
Name

ima veze

16.11.2014 19:40

za nidje veze.Pa imali kod nje igdje imalo moralne odgovornosti,Kod tebe bas njidje veze.

ODGOVORITE
Name

malibu

16.11.2014 20:23

kakvi jedni takvi i drugi.I SDS kupuju Covica daju mu mjesta ministarstva.Kako se to zove? Jeli to jedna vrsta kupovine?E jadni narod dok se stranke bore za vlast i fotelje.

ODGOVORITE
Name

Gospodza

16.11.2014 20:37

Pandurovicka izgleda kao Bomba zgodna lepa pametna ; netreba joj bele cizme.

ODGOVORITE
Name

Ima veze

16.11.2014 21:07

Ne može se snimak koristit kao dokaz ali se na osnovu istog može pokrenut istraga, znači sve je na istražnim organima (policiji i tužilaštvu).

ODGOVORITE
Name

humanist

16.11.2014 21:15

Dosta više pisanja o bilo kakvim neprovjerenim podacima,dok narod se bori za komad hljeba,a ovi naši za vlast,jer to je najveća slast.

ODGOVORITE
Name

nn

16.11.2014 21:43

Ovo treba ispitati i kaznite sve ove koji to čine.Nadam se da živimo u demokratskoj i pravnoj državi,gdje je prisluškivanje tuđih razgovora krivično djelo.

ODGOVORITE
Name

Običan čovek

16.11.2014 21:54

Smjena u specijali?Povezana sa snimkom....? Snimali su ,pa sad moraju van stroja.Bili naivni.Dali su radili ranije?Verovatno jesu ,ali nije "procurilo" u javnost. Radili po naređenju"profesionalno",ako je sudija za predhodni postupak odobrio.Tada jest profesionalno. Ako nije treba ih smjeniti,ali ne zato što su snimali. Profesionalc treba odbiti ne zakonite radnje ,pa i snimanje. Izvestiti pretpostavljenog da je to suprotno zakonu i ustavu. Ako tako rade i postupaju tad su profesionalci.To je razlika između profesionalca i amatera.Ima poneki dobar čovek. Strane obaveštajne službe,zbog svoji interesa,uništili su profesionalce i učene ljude.Naši kriminalci su taj njihov postupak iskoristili za lični interes.Znam ja njih sve... Od naših sanaga bezbednosti :vojske i policije. Napravili su kvazi vojne jedinice,koje može da pobedi slabo organizovano lovačko društvo,koje navede lisičiji trag. Nisam ja za glomaznu vojsku i policiju,ali učene i poštene. Tako Vam je dragi narode.

ODGOVORITE
Name

neutralan

16.11.2014 22:14

Sve mi ovo miriši na ujdurmu Saveza za promjene,da bi prikrili i skrenuli pažnju sa potpisanog saveza sa SDA i DF.

ODGOVORITE
Name

Vi znate?

16.11.2014 23:05

..da se svuda trguje poslanicima?! Nikakva cudna praksa..platis i dobijes to sto trebas..

ODGOVORITE
Name

UH

17.11.2014 07:42

Pa gdje mi živimo? u kakvoj državi mi živimo? Ovo ne trebaju građani da komentarišu već organi gonjenja da rade svoj posao. Sramota šta su učinili, a još veća sramota što se niko iz MUP-a ne oglašava. Užas.

ODGOVORITE
Name

Neophodna promjena

17.11.2014 08:17

Prošlo je već par dana a MUP i SIPA se ne pomjeraju i ne mrdaju. Zato je potrebna promjena vlasti.

ODGOVORITE
Name

Miko

18.11.2014 10:29

DNS sada treba preuzeti ulogu lidera nove politike i sa Savezom za promjene krenuti u novu politiku koja ce donijeti promjene i bolje sutra za narod nase Rapublike.

ODGOVORITE
Name

ĐURĐA I M

18.11.2014 16:38

RE .JA MISLIM .KOBI SE JOŠ MOGO ZALJUBITI U NEČOVJEKA KOJI JE JEDNOM NOGOM U GROBU.

ODGOVORITE
Name

rusko

31.12.2014 14:43

sretnu" novu godinu " gospođi papkari žele zaštitnici istine.

ODGOVORITE