Србија: 8 година - 8 селектора!!!

Од Хавијера Клементеа до Дика Адвоката само је један тренер водио Орлове до победа у више од половине утакмица – Радомир Антић!

Фудбал 15.11.2014 | 22:30
Србија: 8 година - 8 селектора!!!

Позната фудбалска флоскула говори да је тренер увек први одговоран за резултате тима, али се у Фудбалском савезу Србије и превише чврсто држе ове водиље те је на клупи наше селекције од осамостаљења 2006. године седело осам стручњака.

На Теразијама су у просеку на годину дана мењали селектора, док су комшијске земље – Хрватска и Црна Гора – промениле само три тренера у истом периоду, а о резултатима Ватрених у последњих неколико година не треба причати. Значај континуитета смо осетили у директним дуелима са комшијама током квалификација за Мундијал у Бразилу.

Две најуспешније селекције у свету у последњих неколико година имају потпуно другачији приступ. Док смо ми променили осам тренера Немце је за исти период водио исти човек - Јоаким Лев! Док је Висенте дел Боске на челу Шпаније од 2008. године и велики неуспех на Светском првенству ове године га није коштао посла.

Почело је са Хавијером Клементеом, а први селектор у историји Србије и први странац на челу националног тима се на месту шефа стручног штаба Орлова задржао 17 месеци, водио екипу на 16 утакмица и није успео да се пласира на Европско првенство у групи са Пољском и Португалом. Шест година касније и Србија се опет нашла у блату на путу за Еуро, а поново играмо са Португалцима.

На место селектора је дошао млади Мирослав Ђукић, тренер који је до тада са Партизаном играо импресивно, модерно и нападачки, али бивши играч Валенсије није ипак имао пуну подршку нових челника ФСС-а, али ни јавности, па је после само пет утакмица смењен.

Уследио је најбољи период репрезентације откако се самостално акмичи, често помињани култ националне селекције је пробудио Радомир Антић, а навијачи су пунили Маракану и на мечевима са фудбалским опскурним противницима – врхунац је достигнут против Румуније у Београду када смо комшије испратили са пет голова у мрежи.

Србија изненађујуће није успела да прође групу на Светском првенству у Јужној Африци због шокантних пораза од Гане и Аустралије, мада су једино тада Орлови узели меру великој репрезентацији - Немачкој. Иако ранг листа Фифе није најмеродавнији показатељ квалитета селекције 2009. године Србија је са Антићем била на 19. месту, а сада је на 46. позицији!

Еуфорија је спласнула, Владимир Петровић Пижон је наследио Антића на клупи која је са собом носила велика очекивања, а популарни Голуб није успео да пошаље Орлове на ЕП и то због неславне утакмице са Словенијом у последњем колу квалификација. Трећи узастопни пропуштени Еуро је коштао српског стручњака позиције, а наследио га је – као вршилац дужности - Радован Ћурчић и на четири утакмице није убедио Томислава Караџића да заслужује стално запослење.

На реду су биле најбитније квалификације – борба за учешће на светској фудбалској смотри у најфудбалскијој земљи на свету - Бразилу, а част и одговорност да Бранислава Ивановића и другове пошаље у Јужну Америку је имао Синиша Михајловић. Ера актуелног тренера Сампдорије је протекла у сенци утеривања правила и избором играча који нису били по вољи већине љубитеља фудбала из Србије. У групи са Белгијом и Хрватском српски фудбалери нису успели да изборе ни бараж. По већ устаљеном ритуалу Михајловићу је уручен отказ.

Љубинко Друловић је добио награду за успех који је направио са омладинском селекцијом те је добио привилегију да обавља посао за који сваки Србин мисли да је богом дан. Али ипак није био дугорочно решење те је после четири пријатељске утакмице – у две је био победник – ипак добио отказ. Пораз који је доживео од Бразила је један од ретких мечева после којих су српски навијачи могли да осете врсту поноса.

Дугорочно решење је требало да буде Дик Адвокат, а иронично Холанђанин се на клупи Србије задржао најмање од свих селектора – 118 дана и одиграо је тек три и по утакмице.

Од Хавијера Клементеа до Дика Адвоката само је један тренер водио Орлове до победа у више од половине утакмица – Радомир Антић. Са популарним Мистером Србија је победила на 60% утакмица, најближи му је Шпанац са 43% тријумфалних мечева.

Од седморице бивших селектора Србије четворица тренутно имају запослење – Ђукић је тренер Кордобе, Михајловић Сампдорије, Клементе води Либију, а Ћурчић младу селекцију наше земље.

Ко год да преузме селекцију после Адвоката надамо се да ће дуже водити тим, Шпанци и Немци су показли да је то прави пут, али и комшије. Брзина селекторске вртешке свим љубитељима фудбала у Србији изазива мучнину.

Селектори Србије од 2006. године:

Хавијер Клементе, 17 месеци, 16 утакмица
Мирослав Ђукић, осам месеци, пет утакмица
Радомир Антић, 25 месеци, 28 утакмица
Владимир Петровић, 13 месеци, 13 утакмица
Радован Ћурчић, четири месеца, четири утакмице
Синиша Михајловић, 18 месеци, 19 утакмица
Љубинко Друловић, четири месеца, четири утакмице
Дик Адвокат, три месеца (118 дана), три и по утакмице

Коментари / 0

Оставите коментар