Srbija: 8 godina - 8 selektora!!!

Od Havijera Klementea do Dika Advokata samo je jedan trener vodio Orlove do pobeda u više od polovine utakmica – Radomir Antić!

Fudbal 15.11.2014 | 22:30
Srbija: 8 godina - 8 selektora!!!

Poznata fudbalska floskula govori da je trener uvek prvi odgovoran za rezultate tima, ali se u Fudbalskom savezu Srbije i previše čvrsto drže ove vodilje te je na klupi naše selekcije od osamostaljenja 2006. godine sedelo osam stručnjaka.

Na Terazijama su u proseku na godinu dana menjali selektora, dok su komšijske zemlje – Hrvatska i Crna Gora – promenile samo tri trenera u istom periodu, a o rezultatima Vatrenih u poslednjih nekoliko godina ne treba pričati. Značaj kontinuiteta smo osetili u direktnim duelima sa komšijama tokom kvalifikacija za Mundijal u Brazilu.

Dve najuspešnije selekcije u svetu u poslednjih nekoliko godina imaju potpuno drugačiji pristup. Dok smo mi promenili osam trenera Nemce je za isti period vodio isti čovek - Joakim Lev! Dok je Visente del Boske na čelu Španije od 2008. godine i veliki neuspeh na Svetskom prvenstvu ove godine ga nije koštao posla.

Počelo je sa Havijerom Klementeom, a prvi selektor u istoriji Srbije i prvi stranac na čelu nacionalnog tima se na mestu šefa stručnog štaba Orlova zadržao 17 meseci, vodio ekipu na 16 utakmica i nije uspeo da se plasira na Evropsko prvenstvo u grupi sa Poljskom i Portugalom. Šest godina kasnije i Srbija se opet našla u blatu na putu za Euro, a ponovo igramo sa Portugalcima.

Na mesto selektora je došao mladi Miroslav Đukić, trener koji je do tada sa Partizanom igrao impresivno, moderno i napadački, ali bivši igrač Valensije nije ipak imao punu podršku novih čelnika FSS-a, ali ni javnosti, pa je posle samo pet utakmica smenjen.

Usledio je najbolji period reprezentacije otkako se samostalno akmiči, često pominjani kult nacionalne selekcije je probudio Radomir Antić, a navijači su punili Marakanu i na mečevima sa fudbalskim opskurnim protivnicima – vrhunac je dostignut protiv Rumunije u Beogradu kada smo komšije ispratili sa pet golova u mreži.

Srbija iznenađujuće nije uspela da prođe grupu na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi zbog šokantnih poraza od Gane i Australije, mada su jedino tada Orlovi uzeli meru velikoj reprezentaciji - Nemačkoj. Iako rang lista Fife nije najmerodavniji pokazatelj kvaliteta selekcije 2009. godine Srbija je sa Antićem bila na 19. mestu, a sada je na 46. poziciji!

Euforija je splasnula, Vladimir Petrović Pižon je nasledio Antića na klupi koja je sa sobom nosila velika očekivanja, a popularni Golub nije uspeo da pošalje Orlove na EP i to zbog neslavne utakmice sa Slovenijom u poslednjem kolu kvalifikacija. Treći uzastopni propušteni Euro je koštao srpskog stručnjaka pozicije, a nasledio ga je – kao vršilac dužnosti - Radovan Ćurčić i na četiri utakmice nije ubedio Tomislava Karadžića da zaslužuje stalno zaposlenje.

Na redu su bile najbitnije kvalifikacije – borba za učešće na svetskoj fudbalskoj smotri u najfudbalskijoj zemlji na svetu - Brazilu, a čast i odgovornost da Branislava Ivanovića i drugove pošalje u Južnu Ameriku je imao Siniša Mihajlović. Era aktuelnog trenera Sampdorije je protekla u senci uterivanja pravila i izborom igrača koji nisu bili po volji većine ljubitelja fudbala iz Srbije. U grupi sa Belgijom i Hrvatskom srpski fudbaleri nisu uspeli da izbore ni baraž. Po već ustaljenom ritualu Mihajloviću je uručen otkaz.

Ljubinko Drulović je dobio nagradu za uspeh koji je napravio sa omladinskom selekcijom te je dobio privilegiju da obavlja posao za koji svaki Srbin misli da je bogom dan. Ali ipak nije bio dugoročno rešenje te je posle četiri prijateljske utakmice – u dve je bio pobednik – ipak dobio otkaz. Poraz koji je doživeo od Brazila je jedan od retkih mečeva posle kojih su srpski navijači mogli da osete vrstu ponosa.

Dugoročno rešenje je trebalo da bude Dik Advokat, a ironično Holanđanin se na klupi Srbije zadržao najmanje od svih selektora – 118 dana i odigrao je tek tri i po utakmice.

Od Havijera Klementea do Dika Advokata samo je jedan trener vodio Orlove do pobeda u više od polovine utakmica – Radomir Antić. Sa popularnim Misterom Srbija je pobedila na 60% utakmica, najbliži mu je Španac sa 43% trijumfalnih mečeva.

Od sedmorice bivših selektora Srbije četvorica trenutno imaju zaposlenje – Đukić je trener Kordobe, Mihajlović Sampdorije, Klemente vodi Libiju, a Ćurčić mladu selekciju naše zemlje.

Ko god da preuzme selekciju posle Advokata nadamo se da će duže voditi tim, Španci i Nemci su pokazli da je to pravi put, ali i komšije. Brzina selektorske vrteške svim ljubiteljima fudbala u Srbiji izaziva mučninu.

Selektori Srbije od 2006. godine:

Havijer Klemente, 17 meseci, 16 utakmica
Miroslav Đukić, osam meseci, pet utakmica
Radomir Antić, 25 meseci, 28 utakmica
Vladimir Petrović, 13 meseci, 13 utakmica
Radovan Ćurčić, četiri meseca, četiri utakmice
Siniša Mihajlović, 18 meseci, 19 utakmica
Ljubinko Drulović, četiri meseca, četiri utakmice
Dik Advokat, tri meseca (118 dana), tri i po utakmice

Komentari / 0

Ostavite komentar