Шта ће се десити на Скупштини ФК Партизан?!

Објављени критеријуми за избор делегата највишег клупског тела црно-белих, у сусрет председничким изборима заказаним за 16. децембар. 

Фудбал 15.11.2014 | 21:00
Шта ће се десити на Скупштини ФК Партизан?!

Радна група за спровођење избора у Партизану, заказаних за 16. децембар, усвојила је критеријуме за избор чланова новог сазвиа Скупштине клуба из Хумске 1.

Према наводима из саопштења, објављених на сајту црно-белх, Скупштинучини 65 представника редовних чланова клуба. А бираће се на следећи начин:

- 29 делегата из збора лица која су се активно бавили или се још увек баве фудбалом као играчи, тренери или запослени Партизану;

- 5 делегата долази из збора редовних чланова из реда удружења (клубова) пријатеља и навијача, састављен од председника удружења, при чему се обавезно води рачуна о равноправној територијалној заступљености представника удружења пријатеља и навијача у Скупштини;

- 31 делегат ће бити биран из збора осталих редовних чланова, на основу члан 30. Статута Партизана.

Имајућу у виду да се у постојећој Скупштини налазе и опозиционари окупљени око Ненада Бјековића (између осталих Бранко Рашовић, Владица Ковачевић, Алберт Нађ...) биће интересантно видети да ли ће они наћи место и у наредном сазиву. Прецизније, да ли за њх има места међу оних 29 делегата, уз подсећање да је у претходном сазиву ту био и Жарко Зечевић.

За сада је тако нешто тешко проценити, с обзиром да су критеријуми за избор чланова Скупштине из тог актива бивших и садашњих играча прилично уопштени.

ЦРНО-БЕЛИ ПОВЕЋАВАЈУ БРОЈ БИВШИХ АСОВА У СКУПШТИНИ

А изгледају овако:

„Приоритетно се бирају бивши играчи и тренери заслужни за резултате и стицање угледа клуба, при чему би требало водити рачуна о заступљености свих генерација. Предност морају имати репрезентативци, капитени, играчи који су стекли ширу популарност међу навијачима и у јавности и постали препознатљиви као предводници екипе у периоду у ком су играли. Број утакмица свакако би требало имати у виду као додатни критеријум, а минимални критеријум је бар 100 одиграних утакмица за први тим и бар једна освојена титула националног првака. Исти критеријум примењивати и за бивше тренере клуба. У постојећем саставу Скупштине налази се 16 бивших играча, од којих су тројица били и тренери првог тима клуба. Сматрамо да би у новом сазиву укупан број бивших играча требало повећати, обзиром на њихов значај за историју и изградњу угледа клуба“, истиче се у саопштењу Радне групе, што теоретски значи да би и садашњи капитен Саша Илић могао да се нађе у Скупштини која бира будућег председника, с обзиром да има 700 утакмица и углед какав захтевају критеријуми, али и – на пример – тренери попут Славише Јокановића и Александра Станојевића заслужених за доминацију у периоду од 2008. до 2013. године.

Објављени су и критеријуми за избор делегата Скупштине из преостала актива: друштвено-спортских радника и чланова Радне заједнице, као и актива навијача.

Најпре запослени у клубу.

"Водиће се рачуна о равномерној заступљености свих сектора и одељења у оквиру организације Партизана. Од бивших запослених могу се изабрати појединци који су и даље активни у раду органа и тела клуба и који имају значајан и мерљив допринос у постизању резултата и стварању материјалне основе клуба. Категорија осталих редовних чланова клуба подразумева пре свега „спортске раднике“, бивше и садашње чланове органа и тела клуба“, наводи се у образложењу Радне групе.

ШТА ЋЕ БИТИ СА ТОЛЕТОМ КАРАЏИЋЕМ И РАСИМОМ ЉАЈИЋЕМ?

Иначе, у постојећем сазиву у овом активу налази се, између осталих и преседник Фудбалског савеза Србије, Томислав Караџић, политичари Расим Лајић и Бранко Ружић, скоро сви чланови актуелног Управног одбора (Драган Ђурић, Миле Јовичић, Ратомир Бабић), а питање је да ли ће се и ко од њих наћи у новом сазиву.

Радна група истиче да ће се предност при избору утврђивати према следећим критеријумима:

1 - Време проведено у органима и телима клуба;

2 - Резултати клуба остварени у том периоду;

3 - Улога и углед у фудбалској организацији;

4 - Јавни углед и улога у пословним и друштвеним круговима;

5 - Непосредни лични допринос, и то како материјални, тако и допринос јачању и ширењу основе рада и пословања и угледу и резултатима клуба.

Радна група додаје да се, осим чланова клуба који су били или су још увек чланови органа и тела клуба у оквиру ове изборне јединице могу изабрати и дугогодишњи спонзори и пословни партнери клуба чији је допринос раду клуба видљив и препознатљив, затим појединци чија друштвена позиција и функција може допринети развоју клуба, као и јавне личности шире популарности и угледа, препознатљиве као навијачи клуба.

ГРОБАРИ ДАЈУ ПЕТ ДЕЛЕГАТА, ЂУРИЋ ОТВАРА ИЗБОРНЕ ЗБОРОВЕ

Представници удружења навијача даће, као и у претходном сазиву, пет делегата за Скупштину.

"Водиће се рачуна о територијалној заступљености удружења и група. Подразумева се да се ради о представницима организованих навијача који су редовно присутни на утакмицама клуба и истичу се сталном и постојаном подршком клубу“.

У закључку Радне групе стоји следеће обавештење:

„Председник расписује изборе за чланове Скупштине новог сазива најкасније 30 дана пре истека мандата Скупштине и ближе уређује начин избора. Председник (Драган Ђурић, прим. ау) ће отварати изборне зборове, на којима се избор чланова Скупштине врши јавним гласањем, већином гласова присутних чланова“.

Коментари / 0

Оставите коментар